Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Underfundiga förvecklingar

2014-11-18

Fakta:

Namn: The Life and Times of Ms Karen Henderson" - ett autofiktivt verk av och med Maria Naidu
Koreografi: Koreograf och dansare: Maria Naidu
Plats: Urpremiär 13 nov 2014 på Dansstationen, Malmö
» http://marianaidu.com

”Jag hörde talas om en kvinna vars historia var så lik min egen att jag först trodde att det var ett skämt. Jag kunde inte undvika att bli nyfiken och vilja undersöka henne lite närmare.”
Maria Naidu är inte Karen Henderson, och Karen Henderson är inte Maria Naidu, men trött på att alltid bli tillfrågad varifrån hon kommer, ursprungligen. I The Life and Times of Ms. Karen Henderson, ett autofiktivt verk undersöker svensk-indiska dansaren och koreografen Maria Naidu olika identiteter i ett slags dialog med (fiktiva) Karen Henderson, ett Du & Jag, i ivrig, underfundig lek med situationer, tillstånd, utveckling, i ett poetiskt samlande nu som förändras hela tiden. Den dokumentärt präglade ljudbilden med berättarröst, urbana ljud ( bilar, röster, musik, sång etc) av Tom, Dick & Harry är egentligen en psedonym för Maria Naidu själv, hon som präglar denna intensivt existentiella föreställning: Vem är jag? Vem är du?
Effektiv design och scenkläder av Matilda Sputh som består av två röda teater-eller biografstolar samt klädhängare med olika knallröda peruker och likaledes knallgröna kostymer – två färger som tillsammans skapar närmast våldsam energi. Maria Naidu byter snabbt peruk och kostym i olika roller, hennes rörelser är ibland skeptiskt kantiga, som om hon värjer sig mot ljudbildens berättelser, ibland mjukt gestaltande i samklang med musik och ljud, ibland tablåer, i dialektisk fram- och tillbakablick. En egensinnig dansande road-movie som på jakt efter livets mening och sin egen/ den andras ”sanna” identitet och hemortsrätt. Ett slags pusseldeckare där den sista pussebiten alltid dansar iväg- just när man trodde att man skulle kanske få ett sammanhang i storyn. Poetisk passion i dans och rörelse där Maria Naidu emotionellt vänder in och ut på sig själv, drastiskt eller minimalistiskt, tillsammans med den rikt varierande ljudbilden, där man hör namnet ”Pina Bausch” nämnas, kanske som en hyllning, ett memento, mitt i det audiovisuella myllret. Föreställningen har skapats under arbetsperioder och residens i London, Bangalore, Santa Fe, Köpenhamn, Malmö, vilket förmodligen inspirerat ljudbildens mix av internationella urbana ljud med svenska inslag som Sveriges Radios signaturmelodi till välkända ”Sommar”.
The Life and Times of Ms Karen Henderson är en är en dynamisk undersökande dans/performance om att söka sin kulturella identitet och sina rötter, en föreställning som det svänger om, hela tiden.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser