Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Koncentrat av Våroffer

2014-11-14

Fakta:

Namn: Våroffer
Koreografi: Jeanette Langert
Plats: Vara konserthus
» http://www.jeanettelangert.com

Våroffer av Göteborgskoreografen Jeanette Langert hörde till 100-årsjubileet av ursprungsverket förra året, med urpremiär på Dansens hus i Stockholm. Nu är Våroffer tillbaka. Efter turnéstart på Vara konserthus återkommer föreställningen till Västsverige och spelas i Kungsbacka 14/11 och Skövde 19/11.
Langert arbetar vidare i sin minimalistiska stil med högt driven teknisk precision. Stor ensemble är brukligt i Våroffertraditionen, men hon har gjort ett solo för Dan Langeborg – från Göteborgsoperans danskompani. Han har det Langert kräver.
Våroffer börjar i tystnad med en kropp i utsatt läge, skulpterad med ljus och total behärskning i de förskjutningar som rörelserna består av. Langert koreograferar bröstkorg och mage lika mycket som vrister och armar. Igor Stravinskij släpps på först när dansen har mutat in sin plats. Koncentrationen motstår, med fördjupad intensitet, orkestermusikens framfart. Offertematiken associerar åt många håll, bland annat till Kristusbilder i benföring och armar. Scenografen Bente Lykke Møllers tunga ring blir hotande törnekrona och stöd i ett och samma stycke.
Langeborgs dans är trekvart av makalös urladdning, full av sprängande känsla i all kontrollerad finess. Visst gör det ont när kroppar brister!? 

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 11 november 2014

Jeanette Langerts Våroffer ges dessutom på Jönköpings Teater 21 november.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser