Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Från ljus till mörker, andningen sluts

2014-11-02

Fakta:

Namn: Before I change my mind
Koreografi: Helena Franzén
Musik: Livemusik, tuba Anton Svanberg
Ensemble: Dansare Katarina Eriksson, Daniela Bendini, Åsa Lundvik Gustavson, Annika Hyvärinen
Plats: Lilla scen, Dansens Hus, Stockholm
» http://dansenshus.se/en/event/before-i-change-my-mind/

I föreställningen Before I change my mind visar Helena Franzén en koreografi för fyra dansare. Med på scenen är också en musiker på tuba.
Föreställningen inleds i en atmosfär av stillhet. Det är både vilsamt och vackert att titta på de fyra kvinnorna som rör sig över scenen. Emellanåt stannar de upp och böjer sina kroppar. Precis när jag tänker hur fantastisk det vore om detta tempo bibehölls genom hela föreställningen, om det inte hände något mer än det här, kommer en tempoökning. Det är också då tubans förvrängda andetag förvandlas till toner. Dansarnas rör sig gemensamt men i enskilda rörelsesekvenser som bryts av i stundtals samtidighet mellan två dansare.
Tempot ökar ytterligare och dansarna springer över scen, de låter en sorts frenesi växa. I en sekvens poserar de liksom de tre gracerna, roterande medan en dansar runt dem. Då och då i föreställningen bryter sig en dansare loss och gestaltar kroppens andning genom hävande kroppsrörelser och andningsljud.
I slutet återkommer den projektion som inledningsvis visades på scenens sidovägg och nu tycks bilden tydligare, jag ser hud som rör sig med andningen. Föreställningen börjar med försiktig rörelse och slutar dramatiskt utdraget. Musikern fnyser i tuban. Det är tyst och mörkt, andningen hörs och föreställningen slutar helt i mörker. Jag går hem med upplevelsen av någonting vackert, en inre skönhet som följer med mig.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser