Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Kampen för civilisationen

2014-10-10

Fakta:

Namn: Mothers
Koreografi: Iris Karayan
Musik: Nikos Veliotis
Ensemble: Dansare: Chara Kotsali, Ioanna Paraskevopoulou, ZITA Dance Company
Plats: Dansstationen i Malmö 2 oktober.
» http://www.dansstationen.nu

Det börjar på Dansstationens stora scen i mörker där ett svagt ljus sakta växer fram, i takt med de två kvinnliga dansarnas stampande hårda steg över scenen, som militärmarsch eller ilsken flamenco. När ljuset växer ser vi att dansarna står på en plattform av träbrickor, det påminner om Kent Anderssons legendariska pjäs Flotten på Göteborgs stadsteater (nu i en remake) där man fraktade utopier mot framtiden.
Men här i dansföreställningen Mothers, del i en triologi, finns ingen framåtrörelse, de kvinnliga dansarna skapar i stället cirkulära rörelsemönster som pågår oavbrutet . De organiserar och konstruerar åtbörder, rytmer, energi som som växer, krymper, förändras hela tiden samtidigt som de skapar olika former av träbrickorna, det kan likna modeller av stadslandskap med skyskrapor som i ett litet New York. Träbrickorna/ träklossarna placeras elegant av dansarna, ett slags civilisationer som byggs upp, faller, reser sig igen. Det märks att koreografen Iris Karayan hämtar inspiration från den bittra grekiska verkligheten i ekonomisk, kulturell och politisk turbulens, dansarnas hårda steg och vida, roterande stora rörelse med höger arm skulle kunna indikera militär honnör eller ”nationalistisk” hälsning, aktuell i dagens krisande Grekland.
Mycket finns under ytan av den strikta, arga, förtvivlans frenesi som dansarna rör sig runt inuti och utanför varandra, tillsammans, ibland med musik. Även ”ljud” som känns medvetet störande, skulle kunna vara en båt som går sönder, eller ett träd som slår mot ett fönster, vill in och stöka till det. Det känns som om föreställningen oavbrutet prövar att vara vid sin egen yttre gräns, mentalt, fysiskt, konstnärligt. Men titeln till trots, de kvinnliga dansarna i Mothers föder inte barn – snarare idéer, kanske som ”Mother Earth” eller ”Mothers of Invention”. ”Mothers” blir en symbolisk titel på denna performance om cirkulär rörelsenergi och förmåga att skapa nya tankar/idéer, med associationer (mina) till en exceptionell grekisk film där en fras återkommer:” Cirkeln är inte rund- tiden dör inte…”

Mothers turnerar vidare inom Dansnät Sverige under hösten 2014 till Jönköpings Teater 4/10, Sagateatern Linköping 7/10, Falkenberg
Falkhallen 9/10.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser