Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Om kroppens oändliga möjligheter

2014-09-27

Fakta:

Namn: Tetris
Koreografi: Erik Kaiel
Ensemble: Dansstationens turnékompani med dansarna Alexandra Göransson, Andrea Deres, Karl Lindqvist, Nelson Smith
Plats: Dansstationen, Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

I föreställningens början sitter två dansare i utkanten av Dansstationens scen mittemot varandra och bygger med sina händer upp abstrakta mönster, flytande i takt med ljusets växlingar. Det skulle kunna vara fyrkantiga leksaker i rutor eller det klassiska datorspelet Tetris, där olika former av rutor kopplas ihop med varandra utan mellanrum.
De två dansarna blir strax fyra, som rör sig i ständigt skiftande former, ibland blir till en enda kropp, i en never-ending story av livfull rörelserytmik, ibland fyra olika individer som sticker ut, på olika sätt.
Dansarna skapar sitt eget formspråk och är samtidigt en del av det, i ett slags pågående dialektisk rörelse av abstrakta mönster. Ibland kan det likna klassisk abstrakt konst som Miro, ibland svävar det ut över alla gränser. Det blir geometriska former, kvadrater, akrobatiska linjer ur oväntade perspektiv. Man tar scenen i besittning genom att rulla sig över den och sedan stapla sig ovanpå varandra i förbluffande konstellationer, komiska och drastiska kombinationer som får både barn och vuxna i publiken att skratta och fundera på kroppens oändliga möjligheter.
Tetris är en föreställning för barn från sex år som fungerar väl för alla andra åldrar med sin lekfullhet och filosofiska inställning till konsten och livet.
I senare del av föreställningen delar dansarna ut de fyrkantiga leksakerna till barn som plötsligt får makten över dansaren framför sig. När barnet vrider på leksaken, vrider dansaren sig i takt med den färgform som fyrkanten får, rytmiskt, visuellt. Förvåning och skratt från publiken, levande kommunikation mellan scen och salong.
I slutet bjuds den unga publiken upp på scen och får prova på , det fungerar förvånansvärt väl mellan proffs och amatörer i denna energifyllda, samtidigt lekfullt avspända föreställning.
Det blir en hyllning till danskonsten och Dansstationens Turnékompani som firar 15 år där man mött en publik på 100 000 personer varav 75 000 på turné i tio olika länder. Man firar sitt jubileum med omfattande turné hösten 2014.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser