Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

En magisk ritual

2014-09-17

Fakta:

Namn: Horrible Mixtures
Koreografi: Stina Nyberg med hjälp av Andros Zins-Browne
Författare: Portfolio: Maryam Fanni, Jens Strandberg, Stina Nyberg, Samproduktion med Turnéslingan Tre Scener - Dansstationen, Atalante, MDT.
Plats: Gästspel på Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu/index.php?option=com_content&view=article&id=398%3Asnyberg&catid=59&lang=sv

Högst trettio personer kan ta plats i det lilla tält som står uppspänt på Dansstationens scen i Malmö.
Vi i publiken sitter på stolar runt tältväggen, i mitten står ett antal vaser med kraftfulla gröna stälkar i, högst upp på varje stjälk finns små klockor (som liknar kyrkklockor) fastsatta med band.
Tystnad, rembrandtskt ljusdunkel, sen gör Stina Nyberg entré i mörk kostym och börjar tala med oss i publiken på engelska. Vi får i uppgift att ta till oss varsin stjälk med en klingande liten klocka. Om vi håller med vad som sägs på scen, skall vi skaka klockan så att den ringer sin spröda klocklang.
Stina Nyberg ber var och en av oss att säga ett ord, vilket som helst (?) på engelska, och sedan i någon mening låta ordet gå vidare, till nästa person. Själv rör hon sig mjukt runt oss i publiken, tittar var och en djupt i ögonen medan orden uttalas och landar hos oss på scenen. Frågorna om ordens makt och tankens kraft finns månne som undertext till denna performance,som går vidare med andra uttryck.
Scenen, tältet är en plats för en personlig upplevelse som blir kollektiv upplevelse, en intim föreställning om människor och deras tankar. Men riktigt vad får man nog inte veta – kanske om nya profana ritualer, där skepticism och spiritualism skulle kunna använda teatern som plats för gemensamma ritualer och möten. Skapa någon slags ny relation mellan tanke, vetenskap, fantasi och människan . Kanske är det ett slags konstnärligt experiment som pågår i det lilla tältet på den stora scenen. I takt med tankar, ord, klockklanger förändras mörker till ljus, ljusdunkel, rytmiskt, medan Stina Nyberg rör sig runt oss, ibland ut ur tältet, tillbaka igen, i denna hyllning till tankens kraft.En magisk afton i egensinnig rörelse.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser