Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Dansfest på Politigården

2014-08-17

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Ensemble: Dansk Danseteater, Black Box Dance Company, Norges Nasjionalballett och manskören Arken
Plats: Københavns Politigård
» http://www.danskdanseteater.dk/forestillinger/copenhagen-summer-dance-2014


Copenhagen Summer Dance med Dansk Danseteater och internationella gäster firar 10-års jubileum med dynamisk dans och rysk körsång

Vilket fantastiskt rum det ändå är! Det tänker man varje år när man träder in i Politigårdens cirkelrunda pelargård för att få uppleva Copenhagen Summer Dance, som i år firar 10-års jubileum. Till premiären hade man lyckligtvis ingen användning av det nydesignade jätteseglet, som kan spännas över gården i händelse av regn. Tillsammans med musiken och dansen på scenen kunde man alltså även njuta av den vackra sommarhimlen över Politigården, som för övrigt i år firar 90-årsjubileum.
Som så många gånger tidigare har Copenhagen Summer Dance, som presenteras av Dansk Danseteater med Tim Rushton i spetsen, en både nordisk och internationell profil. Och som alltid är musiken en viktig medspelare.
Flera medlemmar av Tim Rushtons enormt fina kompani är inte bara dansare, utan är också skickliga i att skapa egen koreografi och programmet startar med en följsam och expressiv duo, som grekiska Stefanos Bizas har koreograferet till sig själv och spanska Alba Nadal från Den Kongelige Ballet.
En garvad koreograf från Dansk Danseteaters egna led är brasilianske Alessandro Sousa Pereira, som tillsammans med sin italienska kollega Fabio Liberti står för koreografin till Dansk Danseteaters nästa stora produktion Carmina Burana, skapad till Carl Orffs storslagna musik. Från detta nya verk får vi se två utdrag som båda har ett originellt rörelsespråk med dansarna i trippande och klunsiga rörelser med en både komisk och grotesk mimik, som bland annat sänder tankarna till Michael Kviums målningar. Hela tiden är det musikalitet och precision i rörelserna, och båda smakproven ger mersmak.
En rigtigt god idé är det, att Tim Rushton i år har inviterat Marie Brolin-Tanis nya, unga, dynamiske Black Box Dance Company från Holstebro till att vara med i Politigården. Från kompaniets stora debutverk Viva, Vive!, som är skapat i samarbete med brasilianske dansare, får vi se den rituellt inspirerade delen, Rite, som just också är koreograferad av Alessandro Sousa Pereira.
De tolv dansarna som är iförda jordfärger ger sig hän i kraftfulla, och vaggande rörelser med tydligt markerade armar och händer i den plastiska dansen till brasilianska trumrytmer.
Den ryska manskören Arken från Skt Petersburg som tidigare har gästat Copenhagen Summer Dance, fyller återigen Politigården med sina vackra stämmor. En skojig överraskning är deras presentation av toreador-sången ur Carmen där entrén äger rum på Segway-åkdon, och samspelet mellan körsången och solodansen som Tim Rushton har koreograferat till Dansk Danseteaters nya härliga italienska dansare Lucia Pasquini är mycket fint.
En liten balettpärla på programmet är Christopher Wheeldons skarpa och figurativa pas de deux ur Polyphonia med dansare från Norges Nasjonalballett. Tim Rushton presenterar självklart också utdrag ur sitt senaste stora verk Black Diamond med Dansk Danseteater i toppform på det allt som allt flotta, generösa och lättillgängliga jubileumsprogrammet som kan upplevas helt gratis.

Fler Recensioner

Annonser