Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Att löpa i par i med- och motgång

2014-08-17

Fakta:

Namn: For better or for worse (I nöd och lust)
Ensemble: Cirque Aïtal på KITs Ny Cirkus Festival
Plats: Refshaleøen, Sønder Hoved (ved havnebussen), sidste dag 17. august
» http://www.kit.dk

Franska Cirque Aïtal drog igång Ny Cirkus Festival med en charmerande och ekvilibristisk kärlekskamp i For better or for worse (I nöd och lust).

Det finns inget som är så irriterande som när bilradions mast inte lyckas fånga in den rätta kanalen. Men så kan man ju också smälla igen bildörrarna ordentligt till den lilla röda Simca, kring vilket allting på ett magiskt sätt rör sig i cirkusföreställningen For better or for worse (I nöd och lust) med den charmerande duon, Cirque Aïtal, från Frankrike.
Med precis musikalisk timing i förhållande till de hela tiden skiftande radiokanalerna kämpar i början paret komiskt med bilens antenn och på ett överraskande sätt dyker de upp ur både bagageluckan och motorhuven. Men det är inte bara svårt att anpassa radion till den rätta kanalen. Kärleksparet har också svårt att nå varandra på samma våglängd. Skillnaderna dem emellan är slående, på samma sätt som de kroppsliga kontrasterna hos de två skickliga cirkusakrobaterna, som också är ett par i verkliga livet: den store muskulöse mörka fransmannen, Victor Cathala, och den lilla ljusa späda finska Kati Pikkarainen.
Klichéerna om parförhållanden står som spön i backen i föreställningen, men hela tiden med en härligt humoristisk och självironisk skruv. Det gäller också när paret spelar badminton, och han konsekvent smaskar bollen i marken utan att försöka få till något spel. Men han är alltid beredd med en bukett blommor till hands som ursäkt. Men hon vill inte ta emot dem så han anordnar en liten begravningsplats och planterar blommorna där, som en symbol för äktenskapslöftet att leva tillsammans i nöd och lust (for better or for worse) tills döden skiljer dem åt.
Akrobatiskt har de två cirkusartisterna ett enormt ekvilibristiskt samarbete. Iförd baddräkt hoppas hon rakt på huvudet ner från bilens tak, medan han griper tag i henne och kastar henne upp i luften, innan hon fortsätter i saltomortaler. Från toppen av en lång mast som han omväxlande balanserar på huvudet och skuldrorna utvecklar hon sin smidiga akrobatik med bland annat handstående. Det är också det flotta numret med hand i hand-handstående som är dessa parakrobaters specialitet.
I en lång repstege, som han hänger och håller överst i det intima cirkustältet, gungar hon vilt fram och tillbaka i akrobatiska positioner. Det finns också mer clownartade inslag och en söt hund är också med i den enkla, skojiga och poetiska föreställningen, som bara vid några få tillfällen känns lite långtråkig.
Hela familjen från sex år och uppåt kan vara med och roa sig i For better or for worse, som i onsdags var startskottet för Københavns Internationale Teaters Ny Cirkus Festival.

Fler Recensioner

Annonser