Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 22 september 2020

Dansen talar för sig själv

2014-08-16

Fakta:

Namn: All that dans
Koreografi: Kenneth Kvarnström
Musik: Bland annat Sjtjedrins version av Bizets Carmensvit
Plats: Kulturhuset i Stockholm
» http://kulturhusetstadsteatern.se

Något är fel med själva idén. Etienne Glaser är klok och utmärkt, men motsäger från början hela projektet. Hur ska man kunna förklara meningen med själva meningen, undrar han. Han har blivit ombedd av Kenneth Kvarnström att förklara meningen och storheten med dans – med hjälp av ord.
Glaser, som själv har erfarenhet av fysisk teater och dansteater och som har ett närmast dansande rörligt intellekt, inser själv hur omöjligt uppdraget är. Och hur fint han än introducerar dansen och läser Szymborska och Ekelöf så leder inte detta in i dansens väsen.
Dansarna står där och väntar. Och när de väl dansar, finns inte mycket att tillägga. De är bra. Först några kvarnströmska studier till Bach och fenomenale Jonas Nordberg på teorb som är lugnt och vackert framförda av fem dansare som tar till vara Kenneth Kvarnströms precisa stil väl.
Sen Kvarnströms ”gamla” Carmen?!, en rolig och fräck studie i manlighet till Sjtjedrin cathchy Carmen-svit. Här dansas de av gruppens fyra män; jag har sett den för större ensembler och så här blir den aningen mager.
Kanske denna pedagogiska föreställning kan fungera för skolor, men inget kan övertyga bättre om dansens kraft än själva dansen. Dansens publik är redan stor och nyfiken på allt nytt. Var tanken framförallt att profilera Kulturhusets nya dansverksamhet, så är detta ett alltför försiktigt sätt som andas budgetbegränsningar och trevande osäkerhet om vilka jaktmarker som är husets.

Texten är tidigare publicerad i Scenbloggen, Expressen 3 augusti.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser