Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Dans i frihetskampen

2014-07-28

Brittiske regissören Ken Loachs nya film Jimmy´s Hall är en dramadokumentär kring historien om hemvändande irländaren Jimmy Gralton, som fick iden att arrangera ett kulturhus för framförallt dans, men också poesi, teckning och andra studier på irländska landsbygden 1932.
De populära danskvällarna ackompanjeras av swingjazz, som Jimmy Gralton (spelad av Barry Ward) lärt känna under sina år i Amerika. Kyrkans män att anklagar honom för att ha släppt lös djävulens musik www.youtube.com/watch?v=iUQ9s2ex4HE
År 2006 vann Ken Loach Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes med en annan film om irländsk historia Frihetens pris (The Wind That Shakes the Barley) om det irländska frihetskriget och det efterföljande irländska inbördeskriget. Jimmy´s Hall ingick blande de officiellt utvalda filmer som tävlade i årets Cannesfestival.
Ken Loach är en aktiv regissör sina 76 år till trots. I fjol kom filmen The Spirit of ’45, en annan dokumentär om de radikala förändringar som Storbritannien genomgick efter Labourpartiets jordskredsseger efter Andra världskriget. Välfärdsstaten och den fria sjukvärden till alla, National Health Service, kom till och hur delar av ekonomin nationaliserades. Filmen visar även hur många av dessa framgångar omintetgjordes speciellt under Margaret Thatchers år på the 1980-talet.
Jimmy´s Hall har ännu inte fått Sverigepremiär.

Fler Nyheter

Annonser