Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Ovanligt nordkoreanskt gästspel

2014-06-18

Fakta:

Namn: En ny dag – Arirang
Ensemble: Performers från Kumsong Academy, Pyongyang
Plats: Betty Nansen Teatret, Köpenhamn
» http://www.batida.dk

Unga nordkoreanska konstnärer bjuder på allt från traditionell koreansk dans och musik till Otto Franckers ”Dansevisen”.
En enormt stark kvinnlig elbassist i lårkort svart paljettkjol och en graciös flicka i folkloristiskt inspirerad lång rosa tyllklänning, som spelar traditionell koreansk musik på cittra. Så såg två av de totalt sex unga musikerna och sångarna från nordkoreanske Kumsong Academy ut, när de intog scenen på Betty Nansen Teatret tillsammans med tre unga dansare.
Man kan lugnt säga att det inte bara handlar om att bygga kulturella broar, men också att visa på kulturell spännvidd i föreställningen En ny dag – Arirang, som är speciellt skapad för det första gästspelet någonsin i Danmark av en nordkoreansk musik- och dansgrupp.
Men hur kommer det sig att teaterfestivalen CPH Stage scenekunst i Köpenhamn presenterar konst från ett land som Nordkorea, som inte bara är en brutal militärdiktatur, men även världens mest hermetiskt tillslutna land.
Initiativet till gästspelet kommer från den danska teatergruppen Batida, som under många år har turnerat över hela världen. Under 2012 lyckades Batida via Nordkoreas kulturkomité Korea Europe Cultural Exchange Promotion Agency få till stånd ett avtal om kulturutbyte och året därefter reste Batida till Nordkoreas huvudstad Pyongyang med sin populära föreställning Grande Finale. Som Søren Valente Ovesen från Batida skrev i en krönika i dagstidningen Politiken: ”Om världen ska utvecklas vidare, och om vi inte tror på militärindustrins maktmedel, måste man skapa motbilder. Batida vill med sitt lilla bidrag bygga en teaterbro över vilken tankar, bilder och några få människor kan röra sig”.
Nu har alltså turen kommit till nordkoreanerna att få turnera i Danmark, där
Batida hoppas att de får chansen att ta del av ett annat sätt att inrätta ett samhälle på och att de får med sig något som de kan berätta om när de kommer hem. De nordkoreanska konstnärerna har dessutom uttryckligen ombetts att inte presentera en föreställning som handlar om deras politiska ledares förträffligheter.
Riktigt vad föreställningen En ny dag exakt handlar om är svårt att säga, eftersom många nummer sjungs på koreanska, och att det saknas en introduktion eller ett programblad, men alldeles säkert handlar föreställningen om glädje och kärlek och allt serveras med intagande charm och optimistiska leenden av de enormt skickliga konstnärerna.
Lustigt nog klingar en del av sångnumren som en blandning av dansk poppmusik, europæisk melodi grand prix och tyska schlagers spetsat med asiatiska klanger, och lika oväntat får vi höra en imponerande välklingande version av Otto Frænkers Dansevisen vackert sjungen på danska och efterföljd av bland annat Det var en lørdag aften och en virtuos dragspelsversion av Mozarts Rondo a la Turka.
Men föreställningen vill inte bara nå den danska publiken via igenkänning. Det finns också många fina inslag koreansk dans, mim och musik, och det avslutande numret med traditionella trummor är mycket flott.
På videoklipp visas idylliska scener och vackra kampsportare från Nordkorea, men för att understryka vitsen med kulturutbytet får vi också se de unga koreanerna på promenad runt i Köpenhamn och på besök hemma i danska privata hem. Även om En ny dag bara utgör ett litet steg på vägen till mera öppenhet och kulturellt utbyte så har ett sådan i alla fall påbörjats. Den stramt utformade förestälningen är ett intressant och sympatiskt möte med de ytterst skickliga unga musikerna och dansarna som visar upp sin konstnärliga spännvidd inom de med hänsyn til omständigheterna möjliga ramarna. Det ska bli intressant att se vad nästa steg kan tänkas innebära.

Turnén gåt vidare till Helsingør Teater, till Batidas Teaterhus Köpenhamn samt till Holstebro och Videbæk. Se vidare www.batida.dk

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser