Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Nykter nakenhet

2014-05-26

Fakta:

Namn: The Modesty of Icebergs
Koreografi: Daniel Léveillé
Ensemble: Daniel Léveillé Company
Plats: Dansehallerne, Store Carl, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk/

Den kanadensiske koreografen Daniel Léveillé har varit på Dansehallerne med sina dansare, som allesammans agerar nakna från början till slut i verket The Modesty of Icebergs (2004). Fem män och en kvinna ställer ut alla lemmar och hudveck på sina vit kroppar till offentlig beskådan, men inte för att vara erotiska, utan för att visa upp människan som hon är. The Modesty of Icebergs utgör en nykter anatomisk studie av kroppen och dess rörelser. Här råder inga speciella stämningar eller känslor, utan bara ett kyligt registrerande av kroppen och dess motorik. Människan framstår som okänd och robotaktig. Stegen och rörelserna förefaller vara automatiska och upprepas igen och igen. Men helt maskinellt är det inte. Det är intressant att se hur kropparna får röda märken när dansarna stöter ihop eller på annat sätt kommer i kontakt med varandra. Mötet med en annan människa, lämnar ingen oberörd. Dansarna liknar också varandra och jämför sig med varandra men de hjälper och stöttar också varandra. De lyfter upp och bär på kroppar, inte i vackra och eleganta positioner, snarare som en säck potatis bär de varandra över axeln.
Scenen är mörk och tom, bra de vita nakna kropparna lyser upp rummet, som på grund av det påminner om en gammal dunkel figurativ målning, där nakna mytologiska figurer fyller det mesta av tavlan. I slutet av The Modesty of Icebergs, liknar istället hela sceneriet snarare en målning av Frances Bacon, när alla kroppar ligger utkastade i en enda röra på golvet, där man inte kan se huvuden eller halsar på kroppsdelarna. Vi kan bara ana en hop rörliga kroppsdelar som en enda stor sammanhängande organism.
Skulle inte lika gärna The Modesty of Icebergs kunnat ha dansats i hudfärgade boxershorts? Det tycker jag att den kunde ha gjort, men nakenhet ger fortsatt god PR och drar publik. Sällan är det en så lång kö till en modern experimentell dansföreställning på Dansehallerne, som det var till Daniel Léveillés gästspel.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser