Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Levande performance-forskning

2014-05-24

Fakta:

Namn: 67,3% Performative Research Seminar
Koreografi: Malin Arnell
Författare: Malin Arnell
Plats: Weld, 10-12 maj
» http://www.weld.se/program/10-12-maj-67-3-performative-research-seminar-malin-arnell-se/sv/

Konstnären Malin Arnell håller ett performativt forskningseminarium på Weld i Stockholm med titeln 67,3% Performative Research Seminar. Arnell arbetar med performativitet som koncept och bedriver sin konstnärliga forskning inom ramen för en PhD i koreografi vid Dans och Cirkushögskolan, Stockholms Konstnärliga Högskola. Seminariet inleds med en dag av live-dokumentation då Arnell återuppför delar ur sina performanceverk sedan 2010.
Under sex timmar aktiverar hon delar ur verken, visar video och ljudinspelningar av aktioner som hon utfört i stadsrummet tillsammans med andra konstnärer. Arnells kropp fungerar som ett levande arkiv för verken att aktiveras ur och dagen bjuder på en fascinerande inblick i Arnells praktik och dess strategier av det politiska och det personliga. Dagen avslutas med en performance lecture, After, Rehearsal After, som är baserad på en repetition utförd efter det återuppförande Arnell gjorde av Gina Panes aktion Discours mou et mat.
I aktionen från 1975 krossar Gina Pane två speglar med sina knytnävar, hon spelar tennis med en boll som studsar mot sin panna, hon spelar på två cymbaler gjorda av papper och klädda med bomull, och på scenen har hon med sig en naken, liggande, bortvänd kvinna. Till sist skär hon sig med ett rakblad i läpparna.
Seminariets dag två fortsätter utforska relationerna till Gina Panes arbete och de inbjudna gästerna Stefanie Seibold och Theresa Maria Diaz Nerio ger en föreläsning om sitt arbete med Discours mou et mat i Matt und Schlapp Wie Schnee – a critical re-reading of an avant-garde performance work by Gina Pane.
I Arnells forskningsmetod får de fysiskt närvarande gästföreläsarna funktionen av referenser och källhänvisningar.
Dag tre innehåller Katherine Brewer Bells opposition på Arnells forskning inom ramen för The Oncoming Corner, månadsvis återkommande sammankomster i Arnells New York-loft som en plats att dela feministisk kunskap och görande. Seminariet avslutas med en diskussion om hur vi kan utvärdera doktorsavhandlingen som live event, och hur formen kring avhandlingen kan behöva omvärderas för att kunna möta metoderna inom konstnärlig praktik.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser