Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 18 april 2021

Religion i ny form

2014-05-20

Fakta:

Namn: Aerobics
Ensemble: Bouillon Group
Plats: Marabouparken, Stockholm (Invigning av Uppehåll, Marabouparkens sommarprogram 17 maj–7 september)
» http://marabouparken.se/aerobics/

Marabouparken konsthalls sommarprogram Uppehåll! inleddes med en dag i Marabouparken fylld av aktiviteter. Vädret var strålande fint och parken var fylld med till största delen barnfamiljer på filtar. Den georgiska konstnärsgruppen Bouillon Group visade sitt performanceverk Aerobics som en del av invigningsprogrammet. I eftermiddagssolen ställde de sex medlemmarna upp sig i en triangelformation och påbörjade en kombination av rörelser som upprepas i varierande tempo.
Gruppen och verket fick genomslag när det visades på Venedigbiennalen förra sommaren. Aerobics består av rörelser tagna ur de tre stora världsreligionerna islam, kristendom och judendom. Genom det upprepade utförandet av bland annat korstecknet, knäböjande, beröring av öronen med händerna av-individualiseras religionerna och förs samman. Rörelserna är tecken som en gång som förmedlade en betydelse men som nu sedan länge förlorat sin direkta innebörd. I verket blir de en serie som upprepas, nästan som ett rörelsemantra. Bouillon group ser verket som en kritik mot den religiösa fanatism de ser växa i det post-sovjetiska samhället. I Marabouparken omgavs gruppen av ett filmiskt ljus då de hade solen i ryggen när de framförde verket. Deras aerobicspass varade cirka tjugo minuter inklusive små vilostunder för de individuella deltagarna. Det finns en kraft och koncentration som kan uppnås genom att låta ett förhållandevis monotont verk pågå över tid och jag hade gärna sett att de fortsatt lite längre för att ge sitt budskap en djupare innebörd.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser