Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Kärlekskomik och könsförvirring

2014-05-13

Fakta:

Namn: Helligtrekongersaften (Trettondagsafton)
Koreografi: Nikolaj Hübbe, Sorella Englund och dansarna
Författare: William Shakespeare

Nikolaj Hübbe och Sorella Englund har förvandlat Shakespeares förväxlingskommedi Helligtrekongersaften (Trettondagsafton) till en härlig ungdomsbalett.
Det finns en grupp ytterst talangfulla unga aspiranter och kårdansare i Den Kongelige Ballet, som Nikolaj Hübbe har presenterat i sin nya Shakespeare-balett Helligtrekongersaften på Takkelloftet (på Operaen på Holmen). Balettmästeren har inte bara iscensatt den humoristiska baletten, men också koreograferat de välfunna stegen tillsammans med Sorella Englund och de unga dansarna. Mycket effektivt har Lars Kaalund som dramaturg kortat ner Shakespeares komplexa kärleks- och förväxlingskommedi, som bland annat i grund och botten ger associationer till En midsommarnattsdröm.
Iförd Maja Ziskas fina färgrika kostymer, som verkar vara inspirerade av Kandinskijs målningar, har de fem huvudpersonerna tillsammans med deras fina ansiktssminkning och raffinerade peruker en dockaktig framtoning. Den avspeglas också i rörelserna och för tankarna till Fokins balett Petrusjka.
Scenografiskt använder sig Maja Ziska på ett effektfullt sätt av Takkelloftets möjligheter. I balettens första del står publiken uppe på balkongen och tittar ner på det röda scengolvet som en arena för kärlekens intriger mellan huvudpersonerna, som har träffats av amorinernas pilar. De tre amorinerna med röda kyssmunnar och silverglittrande blomsterhattar samt pil och båge, skjuter publiken på plats när stolsraderna dras ut nere i salongen.
Som den först kyssta, men senare lidelsefulla grevinnan Olivia är kårdansarna Astrid Elbo med sina vackra ögon ytterst expressiv, elegant och kul. Sebastian Haynes, som under den gångna säsongen har gjort sig känd som en av de mest intressanta och talangfulla manliga kårdansarna, gör ett starkt intryck som den sorgsne hertig Orsino, som älskar Olivia. Men även Malvolio vill vinna Olivias gunst, och det är imponerande att se hur den enormt talangfulla andraårs-aspiranten Tobias Praetorius säkert intar scenen och ger rollen som Malvolio både drag av djurisk faun och eldig spansk toreador.
Till ljudet av havets brus svingar sig de skeppsbrutna tvillingarna Viola och Sebastian i början av föreställningen akrobatiskt i land i långa rep. Som Viola, som är tvungen att klä ut sig till man dansar är tredjeårs-aspiranten Louise Brorson mycket väl i såväl mjuka skor som tåspetsskor, och det är verkligen imponerande att Drew Nelson med kort varsel kunnat ta över rollen som Sebastian från en skadad Oliver Starpov.
Musiken som spänner från Debussy och Shirley Bassey till Stravinskij och Hindemith är väl vald. Helligtrekongersaften är allt som ett allt härligt och dynamiskt verk för och med unga.

Spelas på Takkelloftet i Operaen på Holmen, Köpenhamn till och med 15 maj.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser