Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 20 juli 2024

Inlägg i skoldebatten med Dansmaskinen

2014-05-07

Just nu kan man se ett angeläget dansverk på Västmanlands teater i Västerås, bara 45 minuter med tåg från Stockholm. Föreställningen med namnet Gissa diagnosen handlar om inget mindre än neuropsykiatriska funktionsinder. Idén att visualisera ADHD, Tvångssyndrom (OCD), Autistiskt spektrum och Tourettes syndrom i en dansteaterföreställning fungerar faktiskt väldigt bra, det är ju frågan om i hög grad visuella egenskaper. Dessutom består en stor del av ensemblen av ungdomar som har eller har haft problem med somliga av dessa så kallade syndrom – alltså inom läkarvetenskapen en samling av flera kliniskt synliga tecken, symptom eller karakteristika som ofta sammanfaller.
I snacket efter föreställningen blottläggs bland annat den skriande okunnighet som dessa ungdomar kan råka ut för av en oförstående omgivning. Kanske kunde en uppföljande teaterpjäs i ämnet rentav kunna leda ännu längre? Nu får publiken istället en hel del nyttiga fakta till livs både genom eftersnacket och ett inledandande föredrag av en mamma som berättar om livet i en familj med diagnosticerade neuropsykiatrska funktionshinder.
Föreställningen som spelas på Västmanlands Teater i Västerås till och med fredagen den 9/5 är både lärorik och ifrågasättande: ”Vem är det egentligen som är frisk, normal och icke ”nedsatt” och hur känner man igen en sådan person? Hur rör sig en person med ADHD? Vad är karakteristiskt för en som har läs- och skrivsvårigheter? Hur upplever en person med Asperger sin omgivning? Hur ser man ut om man har OCD? Och alla de utan diagnos, hur rör dem sig?” skriver det konstnärliga teamet i ett pressmeddelande.
Föreställningen är producerad av Teatermaskinen i Riddarhyttan, som alltså håller på att formera en vidare grupp där även Dansmaskinen ingår. Koreograferna som både har arbetat med proffsdansare och skickliga amatörer heter Amanda Billberg och Eva Svaneblom. Se vidare vastmanlandsteater.se/okategoriserade/gissa-diagnosen/

Fler Nyheter

Annonser