Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Jérôme Marchand – dramatisk kraft i Kungliga Baletten – blev Årets dansare

2014-05-05

Mariane Orlandos stipendiefond och Operans Balettklubb delade ut priset Årets dansare till förste solisten Jérôme Marchand vid en välbesökt sammankomst på Operaterrassen den 2 maj. Inte bara balettklubbens medlemmar, utan även många av balettens dansare, såväl aktiva som pensionärer, bevittnade prisutdelningen. Dessutom hyllades stipendieutdelaren Mariane Orlando själv, som fyllde jämna år samt de tre avgående premiärdansarna Marie Lindqvist, Olof Westring och Jan-Erik Wikström.
Festen förgylldes också med dans av Evgeniya Gonzalez från Kgl. Svenska Balettskolan. Hon framförde ett spännande solo, Gnosis, i koreografi av Hlín Diego Hjálmarsdóttir till en av Erik Saties Gnossiennes. Kungliga Balettens Oscar Salomonsson, som själv utnämndes till årets dansare 2009, framförde även ett solo ur Mats Eks Rättika från 2008.
Juryn som valde ut Årets dansare består av före detta premiärdansösen Mariane Orlando, Svenska Dagbladets dansrecensent Anna Ångström, Operans Balettklubbs ordförande Anders Jörlén samt från Kungliga Baletten chefen Johannes Öhman och förste solisten Nikolaus Fotiadis. Stipendiet på 20 000 kr gäller alltså för 2013 när Jérôme Marchand bland annat gjorde sin uppskattade tolkning av Mercutio i Mats Eks Julia och Romeo:
Så här skrev exempelvis Anna Ångström i sin recension i Svenska Dagbladet: ”Jérôme Marchands Mercutio är en skinnskalle i luvtröja, direkt från Husby eller någon annan förort där frustrationen härskar. Med obändig energi – fräck, kaxig, med glimten i ögat. Obetalbar iförd svart tutu som partydress. Marchand gör här ett stort genombrott som karaktärsdansare med imponerande teknik och stark närvaro.”
Uppsala Nya tidnings Susanne Sigroth-Lambe skrev: ”Att låta Mercutio, fantastiskt dansad av Jerome Marchand, få leka i svart tyll i ungdomsfyllan, ger en uppdaterad och hatbrottsliknande klang åt det följande dråpet.
På ett socialt nätforum som heter Ballet Alert skriver signaturen Tigerlilly: ”Standing ovation and a great evening. Jerome Marchand, Mercutio WOW!! Amazing.”
Juryn skriver i sin motivering till utnämningen av Jerome Marchand till Årets dansare 2013 att han sen 2012 då han kom till Kungliga Baletten: ”…gjort sig gällande som en framstående uttolkare av starka karaktärer. Stor succé gjorde hans Mercutio i Mats Eks Julia och Romeo, där han med kraft, humor och fräckhet skildrade en upptågsmakare, gaphals och stridstupp…// … Jérôme Marchand är en utomordentlig dansare och en stor scenpersonlighet.”
Jérôme Marchand som kommer från Paris utbildade sig till dansare vid Konservatoriet i Lyon. Han anställdes sedan vid Ballet de Monte Carlo 1998 och utnämndes till premiärdansare där 2007. I Monte Carlo Baletten har han bland annat dansat många koreografier av balettchefen Jean Christophe Maillot, exempelvis Paris och Tybalt i Romeo och Julia Carabosse i Törnrosa, fadern i Askungen och Oberon i En midsommarnattsdröm. Han har även dansat koreografier av George Balanchine, Maurice Béjart, William Forsythe, Jiří Kylián och Sidi Larbi Cherkaoui.
I Kungliga Baletten har Jérôme Marchand även medverkat i Time Themes av Emanuel Gat och Johan Inger och Gaité Suédois av Jo Strømgren.
Mariane Orlandos stipendiefond instiftades säsongen 1976-77 i samband med att Mariane Orlandos gick i pension från Kungliga Baletten. Den delar årligen ut ett stipendium till en dansare vid Kungliga Baletten. Bidrag till stipendiefonden kan sättas in på plusgiro 29 98 – 3. Mariane Orlandos Stipendiefond.
Bilden visar blomsterhyllade Jérôme Marchand och Marine Orlando.Foto: foto Mats Lindgren.

Fler Nyheter

Annonser