Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

Från Smålands vresna jord över Atlantens sugande vågor

2014-05-05

Fakta:

Namn: Utvandrarna
Koreografi: Mats Ek
Författare: Vilhelm Moberg, Dramatisering: Irena Kraus
Regissör: Mats Ek
Ensemble: I rollerna: Stina Ekblad, Rolf Lassgård, Christoffer Svensson, Andreas Rothlin Svensson, Kristina Törnqvist m fl
Plats: Dramaten, Stockholm

Föreställningen tar nästan fyra timmar. Men så är det en djupt gripande historia som berättas; om människor som tvingas se livet de lever som en omöjlig återvändsgränd, fattar beslutet att söka förändring, packar och lämnar. Reser mot okända mål.
Koreografen och regissören Mats Ek ger sin version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna på Dramaten. Irene Kraus står för dramatiseringen i det som blivit ett mäktigt dansteaterverk om livssituationer som är aktuella för många människor idag. Det behövs inga nutidsmarkörer, allt finns i historien. Mats Ek litar på den.
Aida Chehrehgoshas scenografi lägger grunden till magnifika bilder och rörelser. Jättelika projektionsskärmar trollar fram allt från Smålands vresiga jord till Atlantens sugande vågor. Det grönskar friskt som kärleken själv när Rolf Lassgårds Karl Oskar fångar sin Kristina – Stina Ekblad – i gungan.
Hos det strävsamma paret hänger redskapen prydligt på rad men vad hjälper det när höet är klent som katthår, kon måste säljas och stugan fylls av munnar att mätta. Även barnen spelas av medelålders skådespelare vilket både förhöjer och ger berättandet ett hjärtskärande djup.
Armod och förtryck. På Dramatens stora scen är stjärnspelet underordnat ärendet. Det är tydligt vad utvandrarna reser ifrån. Hos Danjel (Per Mattson) är det tron som hotas. Överheten knackar på när han firar nattvard med sina likasinnade. Ulrika (Kristina Törnqvist) och Arvid (Andreas Rothlin Svensson) drömmer om värdiga liv, utan tillnamnen Horan respektive Tjuren.
Uppsättningen förenar intimitet och stora stiliserande grepp mot en klangbotten färgad av folkmusikens vemod. Kraus koncentrerar texten kring människornas möten och koreografen Ek låter dansen expandera dialogen. Känslorna växer, än som ömsinta gester i Karl Oskars och Kristinas gemensamma bädd, än som Roberts (Christoffer Svensson) och Arvids förhoppningsfulla drömmar under en solig dag på däck.
Med videons hjälp skapas ännu en dimension, den trånga skräcken under däck.
Gud hjälpe alla när det stormar. Utvandrarna är en viktig påminnelse och blir en långkörare, än en gång.

Spelas t o m 31 december.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 2 maj 2014

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser