Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Att tampas tillsammans

2014-04-30

Fakta:

Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Dansstationen Palladium, Malmö
» http://www.dansstationen.nu

Jefta van Dinthers Plateau Effect är en fusion av rörelser. Allt skälver, skakar och vibrerar från första stund. Ett böljande hav i form av ett jättestort tygskynke döljer själva scenen. Fram ur detta dyker dansarna lite motsträvigt, mimar och söker ögonkontakt med publiken innan de vecklar in sig i tygmassorna. Deras röster verkar komma långt nerifrån djupet av deras skälvande kroppar, ljudkaskader som verkar smitta av sig, bli till något odefinierbart formbart som intrigerar oss i publiken. Sigridur Kristjansdottirs undersköna vokalstämmor och David Kiers malande suggestiva ljudbild flätar samman helheten i samklang med den effektfulla ljusdesignen.
Allt verkar röra sig och ett slags märkligt transtillstånd uppstår där våra olika sinnen plötsligt sätts på sparlåga samtidigt som dansarnas rörelser ständigt aktiveras.
Efter en stund plockas tygskynket ned och dansarna fortsätter brottas med det på scenen. Som en segelduk med skot och rep fladdrande om deras frenetiskt arbetande kroppar. Som om allt sker i motvind. Plockar samman, sliter runt med linor och tyngder, väser och fräser. En segelbåt som håller på att kapsejsa eller ett slags minisamhälle som kämpar för sin överlevnad? Tyngdlöshetens lagar verkar satta ur spel.
Det är i denna process själva koreografin föds. I realtid direkt på scenen, ett sätt att kommunicera med oss i publiken. Göra oss till en del i den skapande processen. Föreställningens verkliga hit. Ingen kan undvika att ryckas med.
Hela verket är uppbyggt kring synestesi och kinestesi. Om hur vi i vårt undermedvetna kopplar samman förnimmelsen av rörelsen och får syn och rörelse att samspela. Lager på lager av märkliga rörelser som i samklang med något annat som musik, sång, ljud, ljus utgör verkets substans. En koreografi där vi själva är delaktiga men där dansarna besitter en slags frigörande fysisk kraft.
Ett projekt som letar efter ett öppnare samhälle där utvecklingen verkar frigörande på alla plan för att i slutändan plana ut, som titeln antyder. Eller som jag själv tyder det till. Ett slags ”timme noll” samhälle, ett tillfälle att börja med något nytt.

Ann Jonsson

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser