Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 05 mars 2021

Kvinnor som klättrar i rep

2014-04-25

Fakta:

Namn: Remain Restless
Musik: Lyddesign: Benjamin Spencer
Ensemble: Julia Christ, Anke van Engelshoven, Lena Ries och Romy Seibt
Plats: Baltoppen i Ballerup, Köpenhamn
» http://www.baltoppen.dk

Som ett strutshuvud som sticker upp ur en buske, dyker en hand fram ur en en härva av tågvirke (rep) som ligger på scengolvet. Ännu en hand tittar nyfiket fram ur tågvirket, och de två händerna, eller de två strutsarna, blir intresserade av varandra och det slutar med att de börjar kyssas. Detta låter enkelt och naivt, och det är det kanske också, men det är också gulligt och skojigt. Föreställningen Remain Restless handlar om att gå på en sinnlig och intim upptäcksfärd och lekande utforska allt omkring sig, såväl saker och ting som medmänniskor. De medverkande fyra kvinnorna tar oss med på en nästan barnslig upptäcksfärd – såväl horisontellt som vertikalt.
Iförda tyllkjolar, som påminner mer om bondflickors kostymer än balettkostymer rör sig de fyra kvinnorna runt i tågvirket. De dinglar och snurrar i vertikalt hängande rep. Och de snor in sig i ett stort repnät som de både kan gömma sig i och dansa ovanpå. Rastlöst undersöker de tågvirket på ett både akrobatiskt och kroppsligt vis. En av dem till och med smakar på ett hängande vitt rep för att förstå sig på dess väsen och omfattningen av dess existens.
Kvinnorna utforskar tillsammans omgivningarna och hjälper och stöttar varandra med armar, skuldror och ben. Men inte alla gånger. Plötsligt avbryts det systerliga samarbetet med barnsligt bus, och de gör allt för att hindra varandra rörelser och försöker också få varandra på fall. Men två av dem finner varandra – inte bara som vänninor, men som kelande kärestor, som ligger på rygg och studerar stjärnhimlen tillsammans.
Det skulle ha vrit bra med lite mer musik i Remain Restless, och de skulle också ha kunnat varit bättre uppbyggt med mer dramaturgisk spänning. Det hindrar inte att Remain Restless är ett originellt verk med flera fina sekvenser. Särskilt fint är det när en av kvinnorna jonglerar med ett rep på cirka 1,5 meter. Hon kastar upp repet i luften, där det snor runt, innan det dalar ner och snor sig runt hennes kropp eller likt en strypande orm slingrar det sig kring hennes hals. Det är ett fint artisteri, som undertecknad aldrig tidigare har sett maken till.
Remain Restless är den andra föreställningen i den lilla performancefestival, som äger rum på Baltoppen i Ballerup. Festivalens tre föreställningar kommer alle från det tyska nycirkusteater Chamäleon i Berlin.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser