Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 24 september 2023

Skådespelerskans roll

2014-04-11

Fakta:

Namn: The Actress; The Oracle; The Tragedy - Dress Rehearsal Rag
Koreografi: Iris Smeds
Plats: Index - the Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm, 5 April 2014.
» http://www.indexfoundation.se/scripts/Page.asp?id=427

I utställningslokalen på Index – the Swedish Contemporary Art Foundation är det snart fullt med folk. Det är Stockholm Art Week och dessutom gallerinatt. På Index bjuds ett performance av konstnären Iris Smeds med titeln The Actress; The Oracle; The Tragedy – Dress Rehearsal Rag.
I presstexten står att Iris Smeds är en konstnär som arbetar med teman kring representation, identitet som handelsvara och konst som underhållning.
The Actress; The Oracle; The Tragedy tar sitt ursprung i det grekiska dramat, med fokus på oraklet i Delfi och demokratins födelse.
Sittande på en stol framför Smeds en monolog klädd i skär sidenmorgonrock och höga svarta klackar. Hon sitter intill en projektion av en video som visar Smeds i olika situationer. I amfiteatern, i en grotta, vid diskbänken, i ateljén tar hon rollen som skådespelaren, oraklet och medborgaren.
I identisk rosa morgonrock och svarta klackar agerar hon i ett narrativ av stillbilder och rörliga sekvenser.
Videon och texten är väl balanserade mot varandra. Verket ger en berättelse om samhället, teatern och medborgaren som förlorat sig i sin identitetsproduktion. Skådespelerskan uppträder som en symbol for den moderna medborgaren, en som måste spela sin identitet för att sälja den.
I Smeds monolog säger Skådespelerskan att hon är samhälle och demokrati, teatern är scenen där vetet tröskas för att urskilja individerna.
Demokrati är inte en idé, den är en organisering av makt och arbetet kräver att skådespelandet inte upphör. Skådespelerskan är oraklet, och hon är samhället.
Verket är väl framfört, värdigt en Skådespelerska som kan spela sin roll. Ett performanceverk jag kommer att minnas just därför.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser