Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Flödande energier

2014-04-10

Fakta:

Namn: Transmission
Koreografi: Gun Lund
Ensemble: http://www.emc2dance.com
Plats: Dansmuseet, Stockholm
» http://www.weld.se

Här har vi ett museum som både blickar bakåt och framåt. Också i sin nya hemvist på Drottninggatan i Stockholm är museet inrymt i en f d banklokal och i den stora sal där en gång mynt gick över disk, kan man idag växla helt annan valuta.
Små dansproduktioner i den så kallade framkanten passar precis i det rektangulära rummet; 30-40 minuter vid lunchtid, eftermiddag eller tidig kväll.
Denna gång Gun Lund, Göteborgs okrönta drottning för samtidsdansen sedan 1970-talet. Alltför sällan har hon kunnat iakttas på ostkusten. Hennes kompani E=mc² (Einsteins formel för massa = energi) drar åt det utforskande i en naturvetenskaplig mening.
Och vad är dans om inte kroppens kraft, massa som är energi? Med Transmission laborerar man med hur människans sinnen är mottagliga för impulser. Vibratorer fästa vid dansarnas leder (dolda av deras kläder) styrs av radiovågor, riktade av andra personer.
Först dansar fem dansare av egen kraft i ett rörelsemönster präglat av en lång arbetsprocess kring rörelsestyrning utifrån. Sedan styrs de, för publiken synligt. Skillnaden däremellan är inte dramatisk men flödet av energier över golvets rutsystem är en sinnlig upplevelse av tankar om rörelse. Där traditionellt dansare rör vid varandra, för varandra, lyfter, snurrar och igångsätter varandra nuddar dessa inte någon annan. De drivs framåt både av sina inre impulser och de yttre. Ljussättningen spelar över dansarnas kroppar i ett annat sinnligt signalsystem.
Kommunikation, transmission. Processen bakom är lika tankväckande som det pulbiken kan iaktta när fem gråklädda dansare skapar energiflöden. En intellektuell dansupplevelse.

Tidigare publicerat i Expressen, Kulturen, Scenbloggen den 3 april.

Margareta Sörensson

Fler Recensioner

Annonser