Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Danstidningen 2/2014 ute nu!

2014-04-10

På omslaget till det senaste numret av Danstidningen skimrar det av paljetter och ljusreflektorer kring dansaren Elisa Ribes från Ballet de Lorraine i Frankrike. Det är ljuset från avantgardet från 90 år tillbaks i tiden som plötsligt har återuppstått. Det fransk-svenska experimentet, Svenska Baletten, eller snarare Ballet Suedoise har fått scenisk form igen med hjälp av den svenska balettchefen Petter Jacobsson som är konstnärlig ledare för Ballet de Lorraine i franska staden Nancy. Tillsammans med Thomas Caley har har gjort ny koreografi med hjälp av konsthistorisk expertis till Francis Picabias scenografi och Erik Saties musik till baletter Relâche. Man hade också turen att göra fantastiska fynd på Carina Ari biblioteket till hjälp för nypremiären av Relâche, som visar på hur tidigt happening- och perfmanceliknande scenkonst med inslag av film, fick plats på scen.
Mer om detta finns att läsa i Danstidningen 2-2014 som också innehåller en essä om Michail Fokins stora betydelse för förnyelsen av danskonsten i Norden vid det förra sekelskiftet.
Isländska Sigri∂ur Soffía Nilsdóttir, arbetar med ata orkestrera och koreografera fyrverkerier. Hennes storslagna verk Eldar som gavs på Reykjaviks kulturnatt i augusti 2013, lockade stadsbefolkningen man ur huse, rapporterar Karen Maria Jonsdóttir.
Streetdans utvecklas på många sätt, genom inflytande från andra dansstilar, men också genom ständiga tävlingar, battles, mellan olika grupper, det vill säga crews. Ett sällsynt framgångsrikt sådant är de fem tjejerna i Swedish Family, som inte bara segrade senast i Streetstars tävling City Color Cyphers, utan även i förra sommarens Superjan i Vitabergsparken samt i andra sammanhang. Möt dem i en gruppintervju i Danstidningen 2-2014, men de kommer även att visa ett kortare koreografiskt vek på del två av årets Streetstar som hålls på Cirkus på Djurgården i Stockholm i maj. Se vidare www.streetstar.se
På den indiska teaterfestivalen i Kerala behandlas dagsaktuella politiska problem på programmet. Gruppvåldtäkterna som skakat Indien och världen står mitt på scenen.
Vi rapporterar också från årets tävlingar på Juste Debout i Paris, om hur Danmarks Radio har iscensatt en falsk idyll i tv-såpan Det Kongelige Teater-Backstage och om hur franska kritiker reagerade på Parisoperans nyuppsättning av Birgit Cullbergs Fröken Julie.
Prenumerera gärna på Danstidningen via den här hemsidan www.danstidningen.se/prenumerera/

Fler Nyheter

Annonser