Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Länge leve dansen

2014-04-02

Fakta:

Namn: On Air
Koreografi: Nadja Hjorton
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

On air, koncept och koreografi: Nadja Hjorton, Dansens Hus, 27-29 mars

Ny koreografi, utvidgad koreografi, eller inte dans utan rätt och slätt koreografi. Just nu tänjer och drar konstnärerna kring vad som länge, för att inte säga sedan urminnes tid, kallats dans. Vad är det, hur mycket kan det tänkas omfatta? Hur lite kan det dansas i något som hör till dansens område?
Nadja Hjorton gjorde förra året den stillsamma Radio dance, där hon ensam, med ryggen åt publiken berättade som i en radiostudio om sitt liv. Nu återkommer hon med ”radiodans” för fyra dansare. Till att börja med sitter de i en radiostudio i en uppblåsbar transparent plastbubbla, småpratar om ditt och datt. Det känns och låter flickigt när olika pinsamheter eller missförstånd dryftas. Därpå blir det, inte precis dans, men rörelse, när de fyra utanför bubblan kopplar ihop sig med varandra till ett krånglande, ringlande kroppsbylte.
Sista akten: in i bubblan igen, nu spritt språngande. Det är så naivt och enkelt att det blir rörande: fyra unga kvinnor utan kläder, men utan minsta anspelning på sex, posering eller andra ”vanliga” aspekter på nakenhet för kvinnor. Som i ett badhus, ungefär. En kampvisa på gitarr, en dröm om en trädgårdarnas revolution – uppfriskande i sin glada optimism.
”Choreography doesn’t look anywhere near dead or dying – it’s just playing on a much wider spectrum”, som Judith Mackrell i the Guardians Danceblog skriver. Men rubriken är, gåtfullt nog: Choregraphy is dead. Long live dance.
Hm. Hm? Det är väl bara att grubbla vidare.

T´Texten är tidigare publicerad på Scenbloggen, Expressen, Kulturen 31 mars

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser