Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 08 mars 2021

Film med levande soundtrack

2014-03-31

Fakta:

Namn: Video Musics III
Musik: Alexis Gideon
Plats: Moderna Museet, Stockholm
» http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Program/Alexis-Gideon---Video-Musics-III/

Moderna Museet har öppet lite längre på fredagkvällar då Moderna Bar håller öppet. Det bjuds på olika programpunkter och den 28 mars var Alexis Gideon på besök med sitt musik- och filmverk Video Musics III. Verket visades i muséets biograf och följdes av ett samtal mellan Alexis Gideon och kurator Lena Essling.
Alexis Gideon är en amerikansk musiker som i sina klubbspelningar mer och mer tyckte att det saknades samband mellan musiken och videomaterialet som projicerades. Han bestämde sig för att börja arbeta medvetet med det visuella materialet och började med dockanimerade filmberättelser.
Video Musics III är ca 40 minuter lång och Alexis Gideon spelar filmmusiken och sjunger eller rappar dialogen. För publiken är det mycket att titta på filmen, undertexterna, och Alexis Gideon själv där han uppträder bredvid filmduken. De stunder jag glömmer bort att läsa undertexterna, kika på Gideon och förlorar mig i filmen är det magiskt. Det märks att Gideon är från en musikbakgrund, musiken lyfter och bär filmen och dess historia, musiken är det viktiga. Detta blir också tydligt i samtalet som följer efter framträdandet. Gideon berättar om sin arbetsprocess, hur han först tillsammans med sin kollega skriver ett manus. Utifrån manuset skapar han musik och sång, och det visuella materialet byggs för att följa musikens struktur. Materialet till berättelserna hittar han ofta i mytologin och Video Musics III är starkt influerad av den irländske författaren Lord Dunsanys skrivande. Gideon berättar om en bok där utgångspunkten är en grupp människor som sitter runt ett bord och berättar historier för varandra och att det var där han hittade utgångspunkten för sin egen film. Gideon har skapat en prolog och en epilog där berättelsen utspelar sig på en mytologisk symbolmättad plats. Filmens huvudhandling tar sin utgångspunkt i en stadsmiljö och det är här styrkan i berättelsen formas.

Video Musics III visas till och med 13 april i Mini-Bion på plan 2. Dock utan livemusik.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser