Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

En hyllning till Anne Frank

2014-03-22

Fakta:

Namn: Anne Frank
Koreografi: María Juncal
Musik: Bacilio Garcia
Plats: Republique, Köpenhmn
» http://republique.dk/dk/presse/anne-frank/

Anne Franks känslor tolkas rörande i flamencons universum av María Juncal och hennes musiker och sångare på Republique.
Det kan omedelbart låta som en farlig cocktail att blanda den legendariska historian om Anne Frank med flamencons eldiga universum. Men i föreställningen Anne Frank från 2012 förmår den spanska koreograf och flamencodansaren María Juncal faktiskt att på ett mycket gripande sätt fokusera på de känslor som rör sig hos den judiska tonårsflickan när hon under den tyska ockupationen av Holland går under jorden för att skydda sig från nazisterna. De känslor som den inspärrade Anne Frank själv har beskrivit så intensivt i sin världsberömda dagbok, som är ett unikt vittnesbörd om livet som gömd under det andra världskriget och den unga flickans aggressioner, drömmar, önskningar och mod fram till augusti 1944, för då blev familjen Frank funnen och skickad till koncentrationsläger där Anne Frank dog 1945 två månader före befrielsen av Holland.
I föreställningen är det inte bara den uttrycksfulla María Juncal, som med sin expressiva moderna flamencodans åskådliggör ett brett känsloregister av känslor från ångest, sorg och glädje till hat, kärlek och smärta. Även de sex skickliga musikerna på scenen inklusive den uttrycksfulla sångaren Juan Carrasco Soto, är viktiga medspelare i föreställningen Anne Frank, där Bacilio Garcias flamenco-kompositioner kryddas med vemodiga klezmer-klanger, när klarinett och violin spelas upp.
Vi får följa Anne Frank från hennes ankomst med sin resväska till det klaustrofobiska gömstället där Hitlers stämma via en radio skickar skrämmande budskap, medan Marlene Dietrichs sång Lili Marlene får Anne Frank som kommer från Tyskland till att börja drömma.
Lite segdragna är flera sekkvenser i första delen av föreställningen, bland annat kärleksdansen kring dagboken, även om det är en fröjd att se María Juncals vackra graciösa handrörelser. I gengäld slår de gnistor om de spontana glädjeutbrott med rappa steg och riktigt fint fungerar föreställningens avslutande och dramatiskt stramare del där aggressioner, vrede, ångest och frustrationer tar över i form av fint och precist samspel mellan dans, musik och ljus
Inte bara María Juncal har använt sig av flamenco för att uttrycka känslor kring holocaust. Samma år, som hon skapade Anne Frank, hade den framstående spanska flamencodansaren Israel Galván premiär på sin starka flamencoföreställning Le Réel/Lo Real/The Real, som handlar om nazisternas mord på en halv miljon romer. María Juncals hyllning till Anne Frank är både vacker, stark och seriös och den handlar om hennes styrka och mod, förföljelser och våldsamt krig till trots.

Spelas på Republique,Köpenhamn till och med 29 mars.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser