Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 27 februari 2021

Lekfullt om identiteter

2014-03-11

Fakta:

Koreografi: Minna Krook
Ensemble: Regionteater västs dansensemble
Plats: Regionteater Väst
» http://www.regionteatervast.se/rtvdans/dansensemble/

Våga vara sig själv, och ändå få hänga med de andra, låter det sig göras? Koreografen Minna Krook problematiserar frågan för den yngsta skolpubliken. Hos Regionteater väst dans har hon skapat stycket Jag! Jag! Jag! för tre dansare, som också bidrar med egna erfarenheter. Regionteatern har identitet och identitetsskapande som ett viktigt spår och den nya dansföreställningen bidrar med flera nyanser.
Krook börjar med en sorts levande tablåer. Helena Lundqvist, Jonathan Sikell, och Michael Tang positionerar sig själva och tre söta, vita hjortar som olika stillbilder på scenen. Jenny Nordbergs strikta, svarta och genusöverskridande 1800-talskostymer förstärker intrycket av lika och olika på samma gång.
Koreografen suger onödigt länge på den stiliga upptakten. En piggare koncentration och rörelse i bänkarna uppstår när dansen blir mera expansiv. Minna Krook har ett levande sinne för lek och vet att tilltala den unga publiken. Dansarnas rörelseexempel på ”det här är jag” och ”det här är inte jag” växer ut till smittande turer. Tomas Elfstadius musik ger följsamt stöd i skiftningarna och inklippta barnröster filosoferar om identitet ur publikens åldersperspektiv. Jag! Jag! Jag! sätter både kropp och tanke i rörelse.
Spelas i vår hos Regionteater väst i Borås och Uddevalla samt på Folkteatern i Göteborg 22-29/3

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 1 mars 2014

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser