Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Kropen som ett dynamiskt alstrande kraftverk

2014-03-07

Fakta:

Namn: On/Volt
Koreografi: Tina Tarpgaard
Musik: Mathias Friis-Hansen
Ensemble: Recoil Performance Group
Plats: Dansehallerne, Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk/

Koreografen Tina Tarpgaard och Recoil Performance Groups nya bildrika On/Volt skapar kraftfulla energiurladdningar i rummet.
Det är full ös på energin hos de fem fantastiska dansarna i Tina Tarpgaard och Recoil Performance Groups nya föreställning On/Volt. Ett både kraftfullt och sinnligt danseverk skapat i tätt samarbete med den schweiziske ljuskonstnären Sophie Guyot och kompositören och slagverkaren Mathias Friis-Hansen. Tina Tarpgaard och hennes Recoil Performance Group hittills har gjort föreställningar med digitalt styrd videoscenografi och interaktiv teknologi som i de två föreställningarna Frost och Living Room som blivit belönade med Reumert-pris. Den här gången har däremot Tina Tarpgaard valt att arbeta med analog teknologi.
Med publikum placerad långsides scenen i Store Carl, som har förvandlats till en black box, börjar alltsammans mycket stillsamt i det nästa bäckmörka rummet, som enbart lyses upp av självlysande pappersbitar i form av en stor cirkel. Pappersbitar, som med en liten vindpust förvandlas till glittrande blad och samlande kring de fem dansarnas kroppe plötsligt ligner svajande skulpturala trästammar innan de på nytt transformeras till en brusande och energirik vattenström likt smältvatten under våren.
Det är denna ständiga ström av energi, som i likhet med elektriska urladdningar fortplantar sig i dansarnas kroppar och deras hela tiden skiftande rörelsemönster, där den ena kroppen ger impulser till den andra ackompanjerat av musikens pulserande rytmer som kryddats av ljud av ånglok och maskiner.
Dansarna hoppar, rullar trillar, välter och kastas sig upp i luften och på ett otal sätt kolliderar de med varandra och skapar ny spänning och energi likt böljor och svängningar i med eller motfas. Men även ljus och ljud rör sig i rummet med cirklande lampor och en stor högtalare som hotfullt far omkring.
Häftig är en superenergisk och sexuellt betonad duo mellan Siri Wolthoorn og Robin Rohrmann, som i likhet med övriga dansare Jonas Örknér, Antoinette Helbing och Eva Honings, bestitter väldigt väl gestaltade och övertygande rörelsekvaliteter i dansen.
Föreställningens användning av pappersbitar och de mycket kraftfulla rörelserna sänder tankarna till Mette Ingvartsens The Artificial Nature Project och de vilda stunt-artade rörelserna till Mute Comp. Physical Theatre. Men Tina Tarpgaard lyckas med sin klara idé i On/Volt att skapa sitt eget nya bild- och rörelseuniversum, där vi som publik hamnar helt tätt inpå kroppens kraftfulle energiurladdningar och helt tæt på kroppens kraftfulde energiurdladninger och dolda potential.

SPelas på Dansehallerne, Köpemhamn till och med 14 mars.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser