Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Drömmen om att flyga

2014-02-25

Fakta:

Namn: Forsamlingen
Koreografi: Adelaide Bentzon
Regissör: Nina Kareis
Musik: Pete Livingstone
Ensemble: Livingstones Kabinet
Plats: Dansehallerne, Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.livingstoneskabinet.dk

Forsamlingen med Livingstones Kabinet är ett komiskt, rituellt bönemöte, som är en hyllning till gemensam samvaro och drömmerier.
Vem har inte har drömt om att lätta från jorden och flyga upp i de högre luftlagren till en annan värld långt bort från vardagens kvävande futiliteter och tyngande banaliteter. Det är denna universella dröm om att övervinna tyngdkraften och göra sig av med de jordiska bördorna, som kompaniet Livingstones Kabinet med Nina Kareis och Adelaide Bentzon som respektive regissör och koreograf nu stramt och humoristiskt har iscensatt i Forsamlingen, där vi bevittnar ett komiskt och surrealistiskt rituellt bönemöte med dans, livemusik och korsang.
Totalt 13 performers i vitt skilda åldrar, längder och storlekar finns med på scenen i Dansehallernes Lille Carl, som scenografen Julie Forchhammer på ett fint och enkelt sätt har förvandlat till en församlingslokal med röda taburetter, lågt hängande lampor och lösa träbänkar.
Skillnaderna mellan kropparna är viktiga i Forsamlingen. De sätter fokus dyrkan i gemenskap och har direkta referenser till den franske sociologen Émile Durkheim och hans idéer om kollektivets lycka. Att gruppen med 1950-talslook via gemensamma rörelseritualer och körsång inspirerade av den amerikanska sydstatstraditionen , Shape Note Singing, försöker sig på att lätta från alla jordiska bekymmer.
All logik är irrelevant hos församlingens fantaster, vars inre liv och drömmar har lika stor betydelse som det yttre livet, och drömtydaren Jung blir direkt tillämplig, när föreställningens äldste, den 78-åriga dansaren Svend Bunch, citerar Jungs definition på det undermedvetna. Med vingar målade på ryggen av den nakna överkroppen breder Svend Bunch till slut vackert ut sina armar likt fladdrande fågelvingar, medan andra performers försöker att lätta med hjälp av vingar och propellrar, som ger associationer till både Ikaros-myten, Karlsson på Taket och Leonardo da Vincis aerodynamiska uppfinningar.
Kompositören Pete Livningstone sitter själv vid pianot och leder den välklingande musiken, som blandar amerikanska toner och världsmusik. Dynamisk är Ole Håndsbæk Christensen som den tekniskt praktiska fixaren, som försöker förena det profana med det sakrala och metafysiske, och lilla Sigrid Husjord i cowboystövlar har en stark utstrålning som ledare av den rituella gestiken och gemensamma dansen med bl.a. steg från line dance.
Sammanfattningsvis är Forsamlingen en skojig, musikalisk och tankeväckande liten föreställning, som hyllar så väl flerstämmighet som gemenskap.

Spelas till och med 8 mars.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser