Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Danstidningen nr 1 2014 ute nu

2014-02-20

Årets första nummer av Danstidningen handlar om Robotar och människor, maskiner och dans. Ett sätt som förändrar den dansande kroppen i artificiell riktning är att förse den med extra kroppsförlängande delar. Precis som Rebecca Hytting från Göteborgsoperans danskompani på omslaget till Danstidningen 1/2014 bär sina långa taggar i Marie Chouinards Våroffer.
Robotar har influerat scenkonst, religion och filosofi på många olika vis och fortsätter göra det, långt bortom all fantastisk robotdans, popping, locking och boogaloo…
Två svenska koreografer som särskilt intresserat sig för förhållandet mellan naturvetenskap och dans och sättet som maskiners rörelser kan beröra är Åsa Unander Scharin och Gun Lund. De berättar båda om sina olika synsätt för Lis Hellström Sveningson.
Koreograferna Saburo Teshigawara och Sidi Larbi Cherkaoui som presenterar var sitt verk i i blandprogrammet Spirit med Göteborgsoperans danskompani och premiär den 8 mars. Även deras kommande kreationer har kopplingar till vårt övergripande tema om teknik och dans.
Cirkuskoreografen Marie Andre Robitalle undersöker feministiska strategier inom cirkuskonsten i sin forskning inom cirkuskomposition. Viktoria Dalborg rapporterar från ett seminarium, Women in Cirkus, på Cirkör Lab i Alby, där även Marie Andre Robitallie presenterade delar av ett kommande verk kallat Gynoid Project med kvinnliga cirkusartister som nästan liknar robotar.
Ann-Sofie Öhman rapporterar även från scenkonstfestivaler i Slovenien, bland annat City of Women, lagom till kvinnodagen den 8 mars.
Cullbergbaletten har fått en ny konstnärlig ledare, Gabriel Smets, som intervjuas av Margareta Sörenson.
Läs även Marte Østmoes rapport om norska Carte Blanches kontroversiella Norgeturné, där många recensenter har reagerat mot inslagen av performance och improvisation av koreograferna Hooman Sharifi och Crystal Pite, och där föreställningen av många av Carte Blanches trogna åskådare har upplevts som obehaglig och svår att uthärda.

Vi vill också passa på att rekommendera en spännande cirkustidning på nätet, som bjuder på många utsnitt ur föreställningar, bland annat från Marie Andre Robitaille Gynoider se vidare
sideshow-circusmagazine.com

Ann Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser