Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 01 mars 2021

Suverän konståkning

2014-02-12

Vinter OS är som bekant bara till för den som vill betala. Förgäves letar man på youtube efter levande bilder från själva invigningen där både pensionerade och aktiva balettstjärnor visade scener ur Leo Tolstojs Krig och Fred.

De regerande ryska konståkningsmästarna heter Tatjana Volosozjar och Maxim Trankov och och här är deras suveräna pas de deux till balettmusik, nämligen Aram Chtjaturians fantastiska vals ur baletten Maskerad, efter författaren Michail Lermotovs svartsjukedrama från 1830-talets Sankt Petersburg. Ett drama som jämförts med Shapespeares Othello eftersom det handlar om kärlek, svartsjuka och ond bråd död. Dramat kunde aldrig uppföras under Lermontovs liv, och han skrev förgäves om det flera gånger, men det tystades ändå av censuren.

www.youtube.com/watch?v=9CRK7w3ru-E

Här kan man läsa mer om Lermontovs drama en.wikipedia.org/wiki/Masquerade_(play)

Och här ytterligare en suverän prestation av Tatjana Volosozjar och Maxim Trankovoch där vissa delar av musiken är från Tjajkovskijs Svansjön:

www.youtube.com/watch?v=2zWOOZvDpPI&list=PLAE594500AAF1BDE5

Fler Nyheter

Annonser