Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Jakten på berömmelse

2014-02-10

Fakta:

Namn: 15 sekunders berømmelse
Koreografi: Koen de Preter
Ensemble: Aaben Dans
Plats: Scenen i Laboratoriet, Roskilde.
» http://www.abendans.dk/

När Aaben Dans i Roskilde i maj 2012 lanserade den nya festivalen kallad Swop Festival – Danmarks första internationella dansfestival för barn och unga – medverkade den belgiska dansaren och koreografen Koen de Preter och sitt kompani Fabuleus på scenen i Laboratoriet med den lekfulla och dansglada föreställningen We dance to forget (Vi dansar för att glömma).
Nu har Aaben Dans bjudit tillbaka Koen de Preter till Roskilde, där han till Aaben Dans har koreograferat den välstrukturerade och humoristiska trion 15 sekunders berömmelse, som riktar sig till ungdomar på 12 år och uppåt.
Precis som i ”We dance to forget” skapas den röda tråden och de effektiva dramatiska omväxlingarna i den 60 minuter långa föreställningen i ”15 sekunders berømmelse” av de i mycket hög grad omväxlande musikinslagen i all världens skiftande stilarter. Den handlar inte bara om jakten på berömmelse när man ställer sig upp och presenterar något som man själv tror är bra och i stil med typ X-factor på tv, men också om kroppens många olika uttrycksmöjligheter, bl.a. i relation till den mångskiftande musiken.
Det är inte bara stor musikaliskt och dansstilistiskt stora variationer i 15 sekunders berømmelse. Åldersmässigt är det också en stor spridning av de tre var och en för sig mycket personliga dansare och performers, som är i respektive 20-, 30- och 40-årsåldern och som vi i korta effektiva videoinslag får se hemma i deras egen vardag.
Yngst är den långa ljusa uttrycksfulla hip hop-dansaren Thomas Porup, som både breakar, tränar muskler, och kaksigt försöker sig på en Rasmus Seebach-sång (en populär dansk popsångare). Franske Pierre Enaux, som har varit med i en rad av Aaben Dans produktioner, är en ytterst skicklig modern dansare, som nu hänger sig åt allt från kampsport och show-dans till bollywood och trevligt hippe-aktigt gitarrspel. Han försöker sig utan framgång på att sjunga Whitney Houstons I will always love you.
Som äldst i samlingen är den ytterst expressiva Pernille klumpedunsen, som inte hittar balansen och knuffar till andra för att själv te sig bättre ut och hon släpper också loss i bl.a. komisk strupsång, flamenco- och gangnam-stil.
Alla tre dansar tillsammans skojig line-dance, gör långsammare passager med tai chi och lekande inslag med hula hop-ringar, medan ett inslag med cat walk blir lite kliché-artat och vissa passager med mikrofoner är för långa.
Precis som i We dance to forget är det inte något speciellt nytt i föreställningens form eller bruk av musik. Men de snabba, dramatiska omväxlingarna fungerar fint för målgruppen och med en riktigt fin trio av dansare på scenen, är 15 sekunders berømmelse en på hela taget väl fungerande ungdomsföreställning.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser