Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Nio män och en kvinna

2014-02-06

Fakta:

Namn: I am & Differences
Koreografi: Mouritzen og Thomasen.
Ensemble: Uppercut Danseteater
Plats: Dansekapellet, Köpenhamn
» http://www.dansekapellet.dk

Uppercut Danseteater hade premiär på det nya sprudlande dubbelprogrammet I am & Differences och fick samtidigt en ny konstnärlig ledare
Det vankades överraskningar när Uppercut Danseteater hade premiär på sitt nya och lyckade dubbelprogram I am & Differences i Dansekapellet. Inte bara Cher Geurtze, som både leder Dansekapellet och under mer än 30 år har varit konstnärlig ledare för Uppercut Danseteater, hälsade välkommen. Även programansvariga Louise Seloy, som under tio års tid har varit knuten till kompaniet som dansare och koreograf, gav I am & Differences et par ord med på vägen. Och just detta skulle vis sig vara en poäng, för efter föreställningen tog den 60-årige Cher Geurtze återigen till orda och överlämnade nu officiellt stafetten som konstnärlig ledare till Uppercut Danseteater till den 37-årige Louise Seloy.
Aftonens premiärverk var i gengäld koreograferade av två andra kompanimedlemmar. Den charmerande och ekvilibristiske breakdansaren Mark Philip Mouritzen har med I am nu för första gången skapat sitt helt egna och mycket fantasifulla verk. En saga om identiteter för fem dansare, inspirerad av Alice i Underlandet.
Den fina moderna dansaren Stephanie Thomasen är härlig som Alice, som iförd en jättestor kjol förvirrad och mystifierad både försöker göra sig fri och förhållae sig till de lustiga, nästan surrealistiska karaktärer, hon möter på sin väg i gestaltade av de expressiva breakdansarna Fatih Berber, Lukas Larsen, Mikael Santana och koreografen själv.
Effektfult blandas inte bara break och modern dans, men också kampsport, skojiga djurhärmande rörelser och folkdanssteg, även om verket inte är så formfulländat, äger det sin styrka i att vara charmigt och lätt att ta till sig.
Efter pausen kommer vi med Differences in i ett rent maskulint universum, när allt som allt nio ytterst mångsidiga och starka manliga dansare intar scenen, inklusive tre hänförande dansare från Uppercut Danseteaters vietnamesiska samarbetspartner, S.I.N.E. Crew,som var bland finalisterna i Battle of the Year 2013.
Men det är en kvinna, nämligen Stephanie Thomasen, som härom ret fick Reumerts Talentpris för sin debutkoreografi One, som har koreograferat detta nya dynamiska, musikalska och välstrukturerade verk om att vare ens och ändå så olika. Det är inte bara de nio männens ekvilibristiska rörelser och stunts, som imponerar i Differences. Det finns också en fin följsamhet i dansen,och bland annat är en sekvens som är skapad till Hans Adolph Brorsons psalmvers från 1734. ”Hvad skal jeg sige, når jeg ser, hvor stjerneflokken blinker” (Vad ska jag säga när jag ser hur sjärnflocken tindrar). På det hela taget bjuder rogrammet på livsbejakande dans, som man både blir glad och rörd över.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser