Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Fotografisk bildgraffiti med dansare

2014-01-23

Den franske fotografen JR som vill vara anonym och alltid skyddar sitt eget ansikte med hatt och mörka solglasögon har redan vunnit epitetet vår tids Cartier-Bresson via sina massinstalationer av stora svartvita porträttbilder av förbipasserande som han affischerar över byggnader. Hans demokratiska konstskapande och omedelbara stil har givit honom uppdrag världen över.
Han använder graffitikonstens manér i sin snabba och omedelbara och kontaktskapande sätt att uttrycka sig på, och han kallar sig gärna för ”photograffeur” när han fångar objekten för sina bilder spontant på gatan och omedelbart låter skriva ut en bild som han sen affischerar sida vid sida med nyss tillkomna porträttbilder.
I januari gjorde han en bildinstallation med New York City ballets dansare i form av ett jättestort öga, och denna bild visar tydligt på JR:s rötter i graffittikonst, se vidare JR:s egen hemsida
www.jr-art.net
I The Guardian berättar dansskribenten Judith Mackrell i sin artikel Dance and photography: a magic alchemy mer om olika installationer med dans och fotografi, se vidare www.theguardian.com/stage/dance-blog/2014/jan/23/dance-photography-new-york-city-ballet

Fler Nyheter

Annonser