Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Gabriel Smeets till Cullbergbaletten

2014-01-17

Han är inte koreograf, men har arbetat med intensivt med dansens förnyelse vid The Amsterdam School of the Arts. Där har han varit konstnärlig ledare för School of New Dance Development och han har också arbetat som redaktör och curator. Gabriel Smeets har nu utsetts till ny konstnärlig ledare för Cullbergbaletten, som fått vänta länge på en efterträdare till Anna Grip.
Hur Cullbergbaletten ska fortsätta sin ärorika verksamhet har länge varit oklart. Hur ska profilen se ut för ett nationellt kompani för samtida dans, när Sveriges operahus dansar lika samtida och med stora resurser? När Cullbergbaletten bildades 1967 var det Sveriges första nationella kompani för modern dans och det leddes av Birgit Cullberg själv fram till 1980-talet när Mats Ek tog över. Idag ter det sig rimligare att Cullbergbalettens ledare har andra meriter än att koreografera.
I pressmeddelandet från Cullbergbaletten säger Gabriel Smeets att han vill att kompaniet ska fortsätta att vara en av de viktigaste inom den internationella dansen. Han vill arbeta med nya talanger och fördjupa publikarbetet. ”Vi ska definiera kompaniets identitet, utvecklas och hålla dansen som konstform levande i århundraden framåt”, säger Smeets.
Han tillträder redan i vår, men kommer att prägla Cullbergbalettens program från 2015. Just nu dansar kompaniet Jefta van Dinthers Plateau Effect runt om i världen.
Och vid Parisoperan sätter man upp Birgit Cullbergs genombrottsverk Fröken Julie (från 1950) i februari. En 1900-talsklassiker som kombinerar klassisk balett och modern dans efter August Strindbergs pjäs. En dansjuvel i det svenska släktsilvret – som inrepeteras vid Opéra Garnier i Paris av Mats Ek och Ana Laguna. Kanske avgående balettchefen, Brigitte Lefèvres, sista programsättning och hommage till Birgit Cullbergs verk, som hon skattat lika högt som Mats Eks.
Nu tar Benjamin Millepied vid i Paris; hur lämpligt är det inte, för övrigt, att heta Tusenfoting i efternamn när man styr över så många dansarfötter?

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 15 januari 2014.

Fler Nyheter

Annonser