Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 14 april 2021

Interstellära linjer och skinande ljus

2014-01-05

Fakta:

Tills helt nyligen var Alonzo Kings namn mer känt i Stockholm än i Paris. Efter att ha dansat i American Ballet Theater och Alvin Ailey Company, har King, som numera är i 60-årsåldern, ett solitt renommé som koreograf, eftersom han har skapat verk för konstnärer som Natalia Makarova, skådespelaren Patrick Swayze och kompanier som Frankfurtbaletten, Joffrey Ballet, och Kungliga baletten i Stockholm. Med sin omvittnade produktivitet har han numera inte mindre än 165 arbeten på repertoaren på inte mindre än 50 kompanier runtom i världen. År 1982 lanserade King sitt eget moderna kompani kallat Lines Ballet, med bas i San Francisco. Trots sina många framgångar har kompaniet aldrig tidigare spelat i Paris. Detta misstag har nu rättats till, i form av fem föreställningar på Theâtre de Chaillot där kompaniet visade verket Constellation, ett verk inspirerat av astronomisk vetenskap och kosmisk geometri. Det är skapt i samarbete med videokonstnären Jim Campbell, och scenografin består av elektroakustisk ljussättning som fångar in dansarns rörelser.
Kompaniets sex män och sex kvinnor intar scenen med en stark närvarokänsla och enorm virtuositet. King’s koreografi har tydliga referenser till hans klassiska bakgrund och präglas även av inflytande från Balanchine, där han förändrar det klassiska språket och skapar nya former, upptäcker nya möjligheter och använder sig av moderna rörelser på ett nytt mästerligt sätt. Även om koreografin alltid innefattar en muskulös och tvär stil så förblir den även vackert eteriskt, som om tyngdkraften inte var något problem. Till musik som består av en mix av modern och barockmusik och till underbart vacker sång på scenen av mezzosopranen Maya Lahyani, blir dansarna till kaskader av stjärnor. Det är inte konstigt om många i publiken vid dessa stunder önskade sig ett och annat som kompaniet fick att gå i uppfyllelse.

Fler Recensioner

Annonser