Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Grått europeiskt och post-post-modernt

2013-11-30

Fakta:

Namn: Not here/ Not ever
Koreografi: Sang Jijia
Ensemble: Carte Blanche
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Koreografen Sang Jijia är tibetansk kines och numera huskoreograf hos Beijing Dance LDTX. Han var på 1990-talet dansare hos William Forsythe i Europa och har fått en rad utmärkelser och stipendier och har ett tiotal koreografier bakom sig.
På något sätt blir jag mer nyfiken på Sang Jijia än den mycket vackra men ganska spänningslösa koreografi jag ser norska Carte Blanche dansa på Dansens Hus. Carte Blanche är Norges nationella kompani för samtidsdans, en pendang till Cullbergbaletten men betydligt yngre.
I Sang Jijias koreografi för Carte Blanche dansar tio dansare fint och propert i ett jämnt flöde av avsnitt. Det är välkomponerat med lågmäld dynamik och dansarna i olika större och mindre konstellationer under nersänkbara skärmar där film och ljusspel projiceras. I slutet av den drygt timslånga Not here/ Not ever är några avsnitt mer laddade och har högre tempo. Det ser nästan ut som om dansarna slåss med och om varandra. Musiken av Dickson Dee bygger egna världar vid sidan om och inuti dansen.
Jijia är en kosmopolit men något i den jämna defilén av scener och rörelser samt ett armarnas sving leder ändå tanken till buddhistiskt färgad konst, som de dansande munkarna i Tibet. Men hos Jijia är allt post-postmodernt grått och europeiskt och jag undrar mycket över hur den samtida dansen i dagens Kina kan arbeta, utvecklas, möta en publik? Det är väl bara att pallra sig dit och kolla.

Publicerad i Expressen Kulturen Scenbloggen 28 november.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser