Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 24 februari 2021

Några glimrande ögonblick

2013-11-28

Fakta:

Namn: Every song I’ve ever written
Koreografi: Jacob Wren, Kanada
Plats: Ääniwallli, Baltic Circle, Helsingfors Finland 15.11.2013
» http://www.ars-baltica.net/

Band night and karaoke

Scen:

I tonåren skrev den kanadensiske artisten Jacob Wren sånger och nu turnerar han runt om i världen med ett konceptuellt konstprojekt där han ger konserter tillsammans med lokala grupper som spelar och sjunger hans sånger. I Helsingfors deltog fem lokala grupper. Musiken och texterna är fyllda med tonårens känslomässiga utbrott men de inbjudna musikerna får det att lysa och glimra om dem.
Först ut var Tiiu Helinä, en sångerska som gjorde en spröd och känslig tolkning av en av sångerna. Efter henne kom gruppen Kap Kap, och deras mörka versioner av ett par sånger. Kanerva, en finsk sångerska gjorde sin insats ackompanjerad av en cellist. Mest slående var Tundramatiks, ännu ett femmannaband med en överraskande brassektion. Den sista artisten var den finska stjärnan Samuli Putro som skippade musiken och reciterade sångtexter på finska. Enligt mina finska vänner tillförde han också egna texter.
När musikerna spelade och sjöng satt Jacob Wren till höger om dem och lyssnade, lyckligt leende och med glänsande ögon. Mellan varje framträdande gjorde han korta intervjuer med musikerna. Han frågade dem om vad som är en bra sång och vad de har för relation till musik på Internet. Överraskningen var att flera av dem inte lyssnar på musik på webben.
Efteråt hade publiken möjlighet att sjunga sångerna i karaoke med Jacob Wren på gitarr. Textböcker fanns ute bland publiken. Den här delen av föreställningen visade att musiken saknade melodier och att texterna hade en karaktär av omogna ångestfyllda tonårsutbrott.
Föreställningen var lättsam och underhållande. Jacob Wren bjöd på sin charmerande egocentricitet och musikerna visade sig kunna göra vacker musik av nästan ingenting.

Se vidare Website: www.everysongiveeverwritten.com

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser