Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Spännande karaktärer i samverkan

2013-11-20

Fakta:

Namn: 242 år i trikot
Koreografi: Anne Marie Vessel Schlüter och Staffan Valdemar Holm.
Ensemble: Den Kgl. Ballets karakterdansere
Plats: Skuespilhusets Lille Scene, Köpenhamn
» http://www.kglteater.dk

Baletten 242 år i trikot presenterar karaktärsdans av hög kvalitet, koreograferad och iscensatt av Anne Marie Vessel Schlütter och Staffan Valdemar Holm.
När man ser föreställningen 242 år i trikot med Den Kongelige Ballets fem vackra och ytterst erfarna karaktärsdansare är det som att titta in i en förtrollande skattkammare. Tilsammans har de fem varit inte mindre än 242 år på Det Kongelige Teater, och med deras stora expertise och starka sceniska uttryck är det en utmärkt idé att Corpus – Den Kongelige Ballets kompani i kompaniet – nu har valt att presentera en förestäillning med dessa fem mimiska talanger, som i Anne Marie Vessel Schlüters och Staffan Valdemar Holms iscensättningar skapar inte mindre än stor konst på Skuespilhusets Lille Scene.
Med det inledande soloverket Petit Voyage, kreerat till karaktärsdansaren Lis Jeppesen, gör Anne Marie Vessel Schlüter nu i en ålder av 64 år en myckel elegant debut som koreograf. Hon är nspirerad av skådespelaren Ingeborg Brahms framförande av Finn Methlings monolog Rejsen til de grønne skygger (Resan till de gröna skuggorna) om en kvinnas liv från födelse till död, och detta har Vessel Schlüter på ett mycket lyckat sätt omsatt en kvinnas livsresa till rörelser. Lis Jeppesen är med sin intensiva närvaro och mimiska spel formidabel i sin gestaltning av livets olika stadier från foster, baby och skolflicka till födande, övergivande, åldrande och dödende kvinna.
Kompositören Kim Helweg sitter själv vid flygeln och spelar sin pianomusik i fint och enkelt samspel med dansens flow och rymmer raffinerade små citat samt elektroniske transformationer.I alla avseende är Petit Voyage en verklig pärla.
Intressant är att teaterregissören Staffan Valdemar Holm härmed även tar sig an en koreografi med sitt stramt formade verk re-collect, som han har skapat i samarbete med karaktärsdansarna Mette Bødtcher, Eva Kloborg, Mogens Boesen och Poul-Erik Hesselkilde. Ramen är träningsstudion, dät Bournonville vaknar från sin sockel, och här presenteras med humor och känsla dansarnas slitsamma och disciplinerande vardag. Men vi får också fina inblickar från de fyra dansarnas karriärer på filmklipp, liksom de var och en för sig live på scenen dansar ett stycke ur sina respektive karriärer.
Mogens Boesen är härlig att se i ett pas de deux ur Svansjön, där han nu komiskt dansar en stödjande prins med en fiktiv svart svan som partner, och rörande är Poul-Erik Hesselkilde som Petrusjka, som drömmer om frihet och kärlek. Det är flott att få se Mette Bødtcher dansa ett brottstycke ur sitt drömmverk som är Béjarts Bolero, mens Eva Kloborg sätter fokus på händer och armar i en glimt från en rad favoriter inklusive fleraBalanchine-balletter.
”Vi er her stadigvæk,” (Vi finns fortfarande) skriver dansarna på väggen i re-collect”. Det är vi som publik väldigt tacksamma över, inte minst när vi får presenterat karaktärsdans av så pass hög kvalitet som i programmet 242 år i trikot.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser