Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

I banrdomens landskap

2013-11-11

Fakta:

Namn: Near that place
Koreografi: Daniel Almgren Recén, och Johan Forsman
Ensemble: Skogen
Plats: Atalante, Göteborg
» http://www.atalante.org

Jag har varit hemma en sväng. Alltså i huset där min ursprungsfamilj bodde. Daniel Almgren Recén, koreograf och performanceartist, och Johan Forsman, från Skogen, tog mig dit. I Near that place på Atalante bjuder de in grupper om 20 personer att bygga sina minnen av hem och tillhörighet. Klädda som avlusningsbiträden i vita overaller får vi välja var sitt litet hus att vårda. Vi samlas likt förskolebarn i ett tält, förses med hörlurar och uppmanas att blunda medan vi tillförs ljudinspiration. Utanför tälter bygger vi vår stad. Där finns flera bilder och ljud. Och saft.
Hem och minnen från Polen, Värmano, Jönköping, Alingsås och Fagersta samlas, utan att beröra varandra. Någon större interaktivitet uppstår inte under den timme jag deltar. Innesluten i mina egna minnen, dem triggar AlmgrenRecén och Forsman effektivt igång, blir jag störd av hörlurarnas påståenden om tiden som inte stämmer. Vi hade inte teve då!
Duons preparationer av spelplatsen är omsorgsfulla, men vi väntar artigt. Dessa individavskiljande föreställningar bygger på foglighet. Gemenskapen i scenkonstupplevelsen består av att alla lyder.
Nedvarvad mediterar jag över mina egna minnen, hela vägen hem.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 12 november 2013

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser