Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Speglingar av Svansjön på SVT2

2013-11-01

Lördagen den 2 november är årets danskväll i SVT 2 på temat Svansjön.
Vi får se danskonst på svantema, inklusive dans med riktiga svanar.
En highlight är Fredrik ”Benke” Rydmans Streetdans version av Svansjön. Den dansas till musikinslag av Adiam Dymott, Eye N’l, Salem Al Fakir, Lune, Moneybrother, Skizz, Mario Perez Amigo och SIMSOAK, förutom Peter Tjajkovskijs klassiska musik, som dock har samplats här och där.
www.youtube.com/watch?v=77dZhIc-PJM
En riktigt annorlunda Svansjö presenteras av den franske koreografen Luc Petton och hans kompani Cie Le Guetteur, där riktiga svanar samsas med dansarna på scen vimeo.com/32439789
En Svansjö som hunnit bli ”klassisk” bland de modernare versionerna är Matthew Bournes Swanlake berömd för sina manliga svanar www.youtube.com/watch?v=kSdHCFDhKEA
Däremot får vi inte se den version som var först med att presentera maanliga svanar, nämligen Mats Eks version av Svansjön från 1987. Här kommer ett minnesvärt pas de deux mellan Yvan Auzely och Ana Laguna och mot slutet av klippet skymtar manliga och kvinnliga svanar www.youtube.com/watch?v=kDC4_P90WtI.
En fantastisk och relativt ny tilkning av Svansjön är den syrafrikanska koreografen Dada Masilos enastående version. Hon en enastående dansare i den ledande svanrollen www.youtube.com/watch?v=9wYcUAcXDyg. Här berättar Dada Masilo om sin version av Svansjön: vimeo.com/59677135.
Den som missar svankvällen den 2 november kan ta igen den på svtplay.se

Fler Nyheter

Annonser