Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 26 november 2020

En musikalisk performance i drömmarnas värld

2013-10-29

Fakta:

Namn: The Feeling of going
Koreografi: Ben Wright
Musik: Jónsi
Ensemble: Skånes dansteater, Malmö operaorkester, kör och solister
Plats: MalmöOperan
» http://www.skanesdansteater.se/

I väntan på att föreställningen The feeling of going skall börja kan vi på en videobild framför scenen följa hur bilköerna blir till en del av ett gigantiskt uppbyggt stadslandskap. Bilar som sakta verkar röra sig som larver utan att komma någonstans.
En känsla som vi alla delar. Som att sakta gå in i drömmens värld. Det är nämligen det den här föreställningen handlar om. Om sagans värld där skogsrån härskar och där ett myller av olika väsen flaxar runt. Nutidens snabba puls kontra naturens komplexitet med sin drivande kraft som vi alla förundras över.
Själva handlingen bärs upp av musiken och sången. Inte minst av den isländska popstjärnan Edda Magnason som nyligen gjort sig känd genom filmen Monica Z. Det musikaliska underlaget är postrockstjärnan Jónsis album GO som med sina klangfulla rytmiska passager och i samspel med ett överväldigande bildlandskap för oss in i en sagans drömvärld befolkad av björnar och andra förtrollande väsen. Det är videobilder som avlöser varandra och som alluderar på naturens skönhet men lika mycket
över alltings förgänglighet.
I första scenbilden ser vi hur en kille vaknar som ur drömmens makabra universum och försöker klättra längs väggarna i sitt rum men faller hela tiden ned. Till slut ger han upp och släpper taget och
låter sig lockas in i drömvärlden. Det är landskap där björkarnas stammar känns som stilliserade kroppar som de olika dansarna med sina rörliga dansflöden sveper runt i. Allt indränkt i ett magnetiserande ljud och ljuslandskap.
Den fragmentariska gestaltningen och den massiva videoprojekteringen i samklang med det lika massiva ljudlandskapet får emellertid koreografin att kännas obalanserad. Dansarna trollas på något märkligt sätt bort och känns som löst roterande partiklar med djuriska förtecken. De få duetterna lyckas heller inte riktigt gripa oss trots att de omgavs av många storslagna crescendon med dans,
rörelse och sång i perfekt harmonisk samklang. En musikalisk performance som i grunden handlar om nutidens snabba puls kontra evolutionens långsamma drivande kraft men också om alltings
förgänglighet.

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser