Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

En koreografs avsked

2013-10-24

Koreografen Lotta Melin ger just nu sin föreställning Gare du Nord på Konstakademien i Stockholm. En rörelseinstallation som har fått fina recensioner www.danstidningen.se/2013/10/23/gengangare-och-sprod-musik/.
Fortfarande finns möjligheter att se Lotta Melins föreställning tills på söndag den 27 oktober på Konstakademien i Stockholm: lottamelin.com/sv men det ser ut att vara den allra sista chansen. Lotta Melin som vid ett flertal tillfällen gjort verk för Dansens Hus stora scen, men även installationer på Biennalen i Venedig tillsammans med konstnären Jan Håfström, som de senaste åren har varit hennes scenograf, deklarerar i Kulturnytt den 22 oktober att hon i dagens kulturpolitiska klimat inte vill fortsätta som koreograf. Hon har helt enkelt tröttnat på att verka som en ”samhällsnyttig och en säljande entreprenör…” som dessutom har att administrera allt tjockare ansökningshandlingar. Kanske är konsten att fylla i ansökningar på rätt sätt inte riktigt är samma sak som att ha något angeläget att uttrycka som konstnär? Lotta Melin menar att kulturpolitiken har blivit alltför klåfingrigt detaljstyrd, och att den kräver en alltför hög förväntan på marknadstänkande för de utövande konstnärerna.

Se vidare inslaget i Kulturnytt på www.svt.se/kultur/koreograf-tar-avsked-kritiserar-dagens-kulturpolitik

Fler Nyheter

Annonser