Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Lysande balettelever möttes i Göteborg

2013-10-23

Mareld är ett fenomen som lyser vackert på ytan och låter ana att mera döljs i djupen. Det är en listigt vald titel på det uppvisningsprogram som Svenska balettskolan i Göteborg under en kväll på Lorensbergsteatern, nu för fjärde året, bjuder på. Föreställningen utgör ett viktigt inslag i elevernas träning direkt för scenen. Till skillnad från de vanliga skolavslutningarna är det i Mareld bara de mest avancerade, från de högsta årskurserna, som får framträda. Det jag ser på ger dock anledning att hoppas på mera mareld av samma lyskraft kommande år. Göteborgseleverna står sig, på sin nivå, fint i sällskap av även äldre kamrater från systerskolorna Balletskolen på den Norske opera och balett, Hungarian dance academy, Kungliga svenska balettskolan, Stockholm, Kunsthøgskolen KHIO, Oslo och Tring park school for the performing arts, London.
Programmet är väl sammansatt och varierat, även om de klassiska och neoklassiska inslagen dominerar. I de variationerna glänser eleverna med sin teknik, från göteborgarnas åttondeklass i Bournonvilles Tarantella från Napoli till finalnumret med den ungerska, examensfärdiga duon Lea Földi och Gergö Balázsi i pas de deux från Le Corsaire. Moderna koreografier kräver ännu mera av inlevelse och närvaro, något kvällens koreografer anpassat till de unga dansarnas mognadsnivå. Cilla Olsens Skye för gymnasister från Kungliga svenska balettskolan och Sören du Hoffmanns Beautiful Imperfections för Göteborgsskolans nior är goda exempel. Osloeleverna visar både klassiskt och modernt med stil och Tring park school har ett härligt vässat uttryck i Terry Wrights lek med gammalt och nytt i R &J?.
Sammantaget är årets Mareld dans med framtidshopp och sikte på publiken.

Lis Hellström Sveningson

Se vidare www.lorensbergsteatern.se/arkivet2.asp?IDevent=173

Fler Nyheter

Annonser