Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 04 december 2020

Rosas Remix projekt

2013-10-16

Fakta:

Namn: Rosas danst Rosas //Re:Rosas!
Koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker
Plats: Kaiitheater, Bryssel
» http://www.kaaitheater.be

Alla känner vi till verket Rosas danst Rosas. Med sina trettio år på nacken
visar det fortfarande sin styrka med sin särpräglade abstrakt uppbyggda rörelsevokabulär som sedan följt koreografen åren igenom. Diagonalen, cirkeln (Rosas refererar till rosettfönster) samtidigt som det är ett flicknamn. Fyra tjejer som lärt känna varandra under studietiden vid Mudra och som tillsammans skapat detta epokgörande verk. När den nyligen visades i Bryssel som ett slags trettioårsjublieum – den
skapades 1983 under en festival i Bryssel – dansade endast Anne Teresa de Keersmaeker av de andra fyra som idag enbart är koreografer. Fumiyo Ikeda och Michèle Anne De Mey i Bryssel och Ariella Borello i Italien.
En geometriskt uppbyggd koreografi kring ett dygns förlopp. Från natten och morgonens uppvaknande där dansarna utför en subtil golvdans utan musik där strukturen är uppbyggd av de fyra dansarna. 3-1, 2-1-1, 1-2-1 till dagen fylld av energi och arbete- mekanisk, lite vild som punk. Kort sagt ”fuck your attitude”.
I en intervju i den nyligen publicerade Carnets d´un chorégraphe säger koreografen att hon idag saknar att cigaretterna inte på något sätt kommit med. Alla rökte och drack coca cola i löpande takt. Tufft men också ett sätt att visa att tjejer vågade bryta trenden. Trenderna består och det visar inte minst den stora mängd video ( över 250 kortfilmer ) som kommit in sedan i juni då Rosas och fABULEUS utlyste en appell Re.Rosas till alla dansare som själva ville göra sin egen version av den berömda scenen med stolarna. På en video på www.rosasdanstrosas.be visas fyra video där Anne Teresa De
Keersmaeker och Samantha van Wissen lär ut koreografien. För den som själv vill lära denna så går det fortfarande bra på samma hemsida.
Ett trettiotal av de insända videon från Australien, Mexico, China till Burkina Faso ( en kom ända från Patagonien) visades nyligen på Kaaiteater i Bryssel. Remix av små barn från flera lekskolor,
sportfolk, cirkusartister, äldre i olika parker, några i en pool någonstans i Indien, bollywooddansare… Trots att majoriteten är tjejer i tonåren så finns flera killar också med. Man dansar kort sagt överallt i köket, i sovrummet, i metron, på kontoret. Man frapperas av
urvalet av dräkter. Från trendiga västerländska till sahri och niqab men också på hur dagens trend med de långa håren översvämmar bilderna. En trend som förför idag mer än för trettio år sedan då alla dansarna hade kortklippta pojkaktiga frisyrer. En lustig och pikant detalj är att dansarna även i den ursprungliga versionen som vi fick ta del av i teatern också hade tagit till sig dagens trend.
Som ett extra inslag visade tjugofyra tonårstjejer från en skola i Bryssel deras version som de fått lära sig med hjälp av dansare från PARTS. Till musik från Bad Girls av M.I.A tog de hela scenen i besittning med sina inlärda rörelser och svallande hårsvall som nästan blev till en del av koreografien.

Se vidare www.lamonnaie.be www.kaaitheater.be och www.rosas.be

Se även nyhetsartikeln på http://www.danstidningen.se/2013/10/05/rosas-danst-rosas-firar-30-arsjubileum-med-danshalsningar-fran-hela-varlden/ där vi laddat upp flera av remix-versionerna av Rosas tanst Rosas

Fler Recensioner

Annonser