Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 28 september 2020

Ett festfyrverkeri av färger och fantasteri

2013-10-16

Fakta:

Namn: Fabelmageren
Koreografi: Esther Lee Wilkinson
Ensemble: Det Kgl. Teaters Balletskole.
Plats: Det Kongelige Teater, Gammel Scene
» http://www.kglteater.dk

Shanes Fabelmageren med koreografi av Esther Lee-Wilkinson är fantasifullt och färgglatt men dramaturgin haltar.
Arr låta Danmarks TVs (DR) tv-kändisar tv-figurer Bamse, Kylling og Ælling (Nalle, kycklingen och andungen) 2008 kopplas ihop med Det Kongelige Teaters Balettskole i Thomas Lunds lyckade och härliga barnbalett Kom Bamse, nu balletter vi. I Det Kongelige Teaters nya barnbalett, Fabelmageren, är det alltså DRs kända och kreativa klipp och klistra-barn-tv-värd Shane Brox, som har samarbetat med balettskolebarnen. Han står både bakom föreställningens koncept och idé och har skapat ett färgglatt festligt fyrverkeri av fantasifulla dräkter och motsvarande scenografi, medan Esther Lee Wilkinson, som är kårdansare i Den Kongelige Ballet och konstnärlig ledare av Corpus, har gjort balettens koreografi.
Historien är mycket enkel och handlar om den fantasifulla pojken, fabelmakaren Ferdinand, som kommer hem från skolan och i sin lek med sakerna på sitt rum försvinner in i fantasins världar, där alla ting kommer till liv. Det är dock i långt högre grad föreställningens olika lustiga figurer och flotta kulörta scenbilder som fängslar, snarare än den dramaturgiskt långt svagare historien.
Redan på väg hem från skolan möter Ferdinand en färgstark samling, och smart är hans eget hus inledningsvis skildrad i form av en svartvit animation där de vuxna gör trista saker som dammsugning och diskning. Men i fantasins värld seglar han snabbt in i en magisk sagoskog med glittrande kulörta träd.
När han vill stilla sin hunger vid en korvkiosk, upptäcker att han det istället är grillade barn i bröd till salu, och en silverblank dansande kniv hjälper tillsammans med en gaffel i tåtspetsskor Ferdinand med få kontroll över en vilt dansade korv. Det är skojiga figurer, men balettstegen är intressantare när de tre jägarna med armborst inspirerade av Svansjön dyker upp och vill få fatt på Ferdinand. Och med inspiration från baletten Nötknäpparen kommer Ferdinand vidare till en Vinterö, där 15 små balletbarn underhåller som små söta snöflingor runt ett härligt isbjörnsliknande snötroll.
Det är fina höftrörelser hos de farliga köttätande växterna, som Ferdinand möter på den gåtfulla heden, där även sex vackra blommor dansar fin tåspetsdans. Men en höjdpunkt är Ferdinands möte med den svallande stora gröna monsterdivan och en spökbal, där åtta vita spöken virvlar runt på tå till Chatjaturians Vals från baletten Maskerade.
På det hela taget visar föreställningen ett mycket fint urval musik och en rad olika klassiska kompositörer från Bach, Bizet och Britten till Mozart och Sjostakovitj. Koreografiskt ser vi inte bara balettsteg, men möter också ett par hip hop-killar. Rent dansmässigt han vi dock sett barnbaletter som i högre grad lyckades presentera baletten som konstart för den nya unga publiken. Men med föreställningens teatermagi och Shanes förtrollande fantasiuniversum råder det inget tvivel om att barn blir väl underhållna av Fabelmageren.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser