Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

De lille fabelmakaren

2013-10-16

Fakta:

Namn: Fabelmageren
Koreografi: Esther Lee Wilkinson
Författare: Idé, instruktion, scenografi og kostumer: Shane Brox
Musik: Blandat klassisk
Ensemble: Det Kongelige Teaters Balletskole
Plats: Det Kongelige Teater, Gammel Scene
» http://www.kglteater.dk

Det vimlar av spöken, troll, monster og kannibal-korvar där korven är utbytt mot en bebis, men det finns på det hela taget inte mycket balett eller dans i barnbaletten Fabelmageren. Det finns dock ett inslag inspirerat från Svansjön med armborst-beväpnade jägare , som hoppar omkring lite grann i sagoskogen och bland snöflingor a la Nötknäckaren, som glatt virvlar runt i glitterlandskapet.
Idén till föreställningen kommer från den populära Barn-tv värden Shane Brox, som även har iscensatt föreställningen och skapat den glittriga scenografin och de kulörta kostymerna, medan Esther Lee Wilkinson har koreograferat de få steg, som finns i baletten, som snarare är ett slags performance. Historien handlar om pojken Ferdinand, som mobbas av sine skolkammrater (inte balettpojkar, men hip hop-typer), så i stället för att leka med sina jämnåriga, drömmer Ferdinand sig bort när han sitter ensam i sitt polkaprickiga rum med alla sina leksaker. Han är en fantast eller fabelmakare. Inte helt olik H.C. Andersens historia om Den Standhaftige Tinsoldat (Den ståndaktiga tennsoldaten) blir leksakerna levende i Ferdinands rum – i alla fall i Ferdinands fantasi. På sin fantasiresa med sina leksaker möter Ferdinand en massa grymma odjur, som vil döda honom eller till och med äta upp honom. Han möter dock även trevliga och hjälpsamma väsen, men monstren dominerar. En av Ferdinands vänliga hjälpare är en stor livlig elefant, som med hjälp av en blinkande maskin blåser upp hans luftballong, så att han kan flyga iväg till sitt trygga hem och vänliga barnkammare. Hemma kan han lugnt gå och lägga sig och förhoppningsvis somna utan mardrömmar. Om alla de små åskådarna kan det, ja, det är det som är frågan för det finns verkligt många odjur, spöken och monster på scenen. Även om Det Kongelige Teater rekommenderar föreställningen från 4 år, tål nog inte alla barn i den åldern de skrämmande halloweenmonstren som föreställningen handlar om. De gröna köttätande växterna med blodröda munnar och knivskarpa tänder som vill äta upp Ferdinand, får ett barn bland publiken att skrika ”Jag vill gå ut”. Men mitt sällskap, Edith 8 år, tycker inte att det är farligt, hon skrattar åt monsterväxterna och spökena och tycker att det hela är kul och bra. Och likadant tycker hennes lillebror Adrian, 6 år. De är ense om att föreställningen var bra och att elefanten var allra bäst, det tycker i alla fall Edith. Den hjälpsamma Elefanten som är ett fint exempel på återanvändning av scenografi från baletten La Bayadère, blir hjälten i det hela.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser