Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Rosas danst Rosas firar 30-årsjubileum med danshälsningar från hela världen

2013-10-05

Ett av värdens mest kända och inflytelserika moderna dansverk, Rosas danst Rosas från 1983 jubilerar med föreställningar på Kaaithear i Bryssel där koreografen Anne Teresa De Keersmaeker själv deltar på scen. Föreställningen visas 8, 9, 10 och 12 oktober och Anne Teresa deltar i den första och sista av dem.
Till föreställningarna den 8 och 12 ocktober erbjuder Kaitheater dessutom ett tillägg: Bis, där en föreställning kallad Girls presenteras med hjälp av Ugo Dehaes som är en version av föreställningen med en grupp unga flickor från Lysée Maria Boodschap i Bryssel där även Anne Teresa De Keersmaekers egen dotter Anna Franziska Jäger ingår. Dessutom kommer första gången kommer mor och dotter att ses tillsammans på scen. Se vidare http://www.kaaitheater.be/en/e1251/rosas-danst-rosas/
I somras riktade Anne Teresa De Keersmaekers dansgrupp Rosas en appell ut i världen om projektet Re:Rosas som bjöd in dansare över hela världen att skapa sin egen version av det epokgörande dansverket och tre månader senare hade över 10 timmar av videoklipp strömmat in till www.rosasdanstrosas.be som visade bortåt 1500 personer i remixar av koreografin i form av solon, duon och grupper på ett tiotal dansare. De många fantastiska danshyllningarna har givit mersmak och projektet fortsätter, här är så länge några smakprov från all världens hörn:
Shangai www.rosasdanstrosas.be/shangai-dancing-rosas/
Majoretteketet www.rosasdanstrosas.be/majoretteketet/
Bahia www.rosasdanstrosas.be/re-rosas-realizado-no-cedap-bahia/
Neta www.rosasdanstrosas.be/rerosas-by-neta-3/
Bollywood www.rosasdanstrosas.be/re-rosas-with-bollywood-masala/
Urban rosas www.rosasdanstrosas.be/urban-rosas-3/
Manila www.rosasdanstrosas.be/rosas-ng-maynila/
Red  www.rosasdanstrosas.be/reredrosas-3/
Kleuters www.rosasdanstrosas.be/de-boomhut-danst-rosas-klas-van-juf-sabine/
Patagonia www.rosasdanstrosas.be/patagonia-baila-rosas/
In de rivier www.rosasdanstrosas.be/herselves-danst-rosas-3/
Det finns även en version från en av Stockholms närförorter, inspelad på Aspuddens tunnelbanestation, http://www.youtube.com/watch?v=lwfKPfNMH2Q
Delar av Rosas danst Rosas rörelser återanvändes även i en kontroversiell version av stjärnan Beyoncé år 2011 i hennes video till låten Countdown, se http://vimeo.com/31105420

Fler Nyheter

Annonser