Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 19 januari 2021

Hela havet stormar

2013-10-01

Fakta:

Namn: Plateau Effekt
Koreografi: Jefta van Dinther
Ensemble: Cullbergbaletten
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Det kränger och blåser, larmet går. Man hissar och tar ner, bärgar och rullar ihop. Rister som i vind, svajar som under vatten. Vad är det? Vad betyder det? Som en stor målning som börjar röra sig, som en levande film mer än det vi brukar mena med dans eller teater.
Här animeras en hel scen med sin besättning. Förväntningarna är höga; hur ska det gå för Cullbergbaletten framöver? Det är Jefta van Dinthers första verk för en stor ensemble och, i sanningens namn, den kunde vara beställd av något av de svenska operahusens danskompanier likaväl. En väl samkörd och kreativ ensemble rörelsekonstnärer behövs, och det har Cullbergbaletten, men också andra.
Från den inledande sekvensen där dansarna sakta och mardrömslikt sjunker in i en mjuk, grå ridå till de sista scenernas febrilt skakande nerv bildar dansarna en enda kropp. Här fortsätter van Dinther att experimentera med rörelse, textil och intensitet som i den lite mer småskaliga Blanket Dance.
Själv undviker han tolkningar, men det kollektiv som framför oss försöker rädda, bygga, skydda något gemensamt skapar metaforer som skulle kunna handla om individ, grupp och tillvaro. Associationerna till segel och fartyg blir många när det stora tyget hissas och beslås, dansarna kämpar, sliter och drar. Ljud, ljus och bild är ihoplödda till ett märkligt ljusdunkelt helt, en tänjbar bild i post-postmodernismens sista stunder.
Undersökning och experiment och lite av kittlingen när ett cirkustälts kupol tar form över manegen. Performance och nycirkusromantik, utforskande och med vissa krav på medskapande från sin publik. Jag kan sakna det komiskt måttlösa från tidigare verk. Men, faktiskt, här är något jag hittills ännu inte sett på dansscenerna. Att söka nya innehåll och nya uttryck driver konsterna vidare. Man följer gärna van Dinther på ännu en seglats.

Texten är tidigare publicerad 19/9 i Expressen¨

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser