Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Annelie Gardell ny chef för Dansens Hus i Stockholm

2013-09-26

Dansens Hus nya chef heter Annelie Gardell. Hon efterträder avgående Virve Sutinen den 1 januari 2014. Sedan 2007 har Gardell varit konstnärlig ledare och verksamhetschef för NorrlandsOperan Dans med säte i Umeå men med tentakler långt ut i världen. Gästspelen, som där bara är ett av de fyra ben som bär upp verksamheten, har varit såväl regionala, nationella som internationella. För Umeåpubliken har hon kunnat visa urpremiärer på verk av koreografer som Dorte Olesen och Kenneth Kvarnström likaväl som verk av Sidi Larbi Cherkaoui och Akram Khan company. Med andra ord har Anneli Gardell ett nätverk och en kunskap om vad den gränsöverskridande dansvärlden har att erbjuda som kommer mycket väl till pass på det nya jobbet.
”Det känns otroligt spännande och ansvarsfullt att ta över ett så välfungerande hus. Jag känner stor lust och ser fram emot att träffa personalen och blicka framåt ihop”, säger Gardell i pressmeddelandet från Dansens Hus.
När vi talas vid på telefon dagen efter tillkännagivandet, vill hon inte ge någon fullständigare programförklaring men säger ändå att det finns en publikgrupp som hon särskilt månar om: ungdomar.
– Jag är ju gammal lärare och för mig är det ett kall att få unga människor att intressera sig för dans. Och då menar jag all sorts dans och inte bara den som riktar sig särskilt till dem. Pontus Lidbergs Våroffer, som vi nu gör i Umeå, har ingen särskild ungdomsprägel men det finns inget som säger att man inte kan locka även en ung publik till ett verk som utgår från Stravinskijs musik, säger Annelie Gardell. Workshops och öppna repetitioner fungerar som dörröppnare till inte minst ungdomar.
Annars är det mest om samarbeten hon talar – samarbeten som leder till att dansen förs ut så brett som möjligt och då inte bara i en geografisk mening. Att samarbeta med Dansens Hus kunniga stab är också något som hon ser fram emot:
– Husets tekniska personal har en särställning i den svenska dansvärlden, det är något som alla framhåller. Över huvud taget har huset en kunnig personal och redan nu en inriktning som det finns skäl att bygga vidare på. Den nya internationella dansfestivalen, Dans, hjärta, Stockholm, (Dance <3 Stockholm) är ett gott exempel på lovvärda samarbeten, säger Annelie Gardell. (Festivalen hålls för första gången nu i december, på Dansens Hus och Kulturhuset/Stadsteatern och ytterligare åtta scener.) Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser